Nestlé lakkaa hankkimasta sademetsää tuhoavaa palmuöljyä

2010

Sivu - lokakuu 6, 2011
Kit Kat -brändiin kohdistetun lyhyen, mutta todella tehokkaan maailmanlaajuisen kampanjan seurauksena ruokajätti Nestlé suostuu lopettamaan palmuöljyn hankinnan lähteiltä, jotka tuhoavat Indonesian sademetsiä.

Oranki saa breikin Kit Katilta... kiitos!

Uhka

Ruokayhtiö Nestlé hankki palmuöljyä Sinar Masilta, Indonesialaiselta yhtiöltä jonka on todettu yhä uudelleen tuhoavan Indonesian hiilipitoisia turvemaita ja sademetsiä. Nämä toimet, jotka Greenpeace on dokumentoinut satelliitti- ja valokuvin, ajavat orangit jatkuvasti lähemmäksi sukupuuttoa sekä kiihdyttävät ilmastonmuutosta.

Greenpeacen tapa

Nestlén sitoutumista seurasi kahdeksan viikon intensiivinen kampanjointi, joka yhdisti massiivisen kuluttajapainostuksen sosiaalisen median kautta huolella valittuun kohteeseen (Kit Kat) ja väkivallattoman suoran toiminnan, sekä jatkuvat todisteet.

Sadattuhannet kannattajat tukivat kampanjaa lähettämällä Nestlélle sähköpostia, soittamalla heille tai levittämällä kampanjaviestiä Facebookin, Twitterin ja muiden sosiaalisen median profiilien kautta. Greenpeacen videoparodia (”Have a break?”) poistettiin YouTubesta, saaden aikaan suoria viittauksia sensuuriin. Ladattuamme videon Vimeoon se keräsi satoja tuhansia katselukertoja muutamassa tunnissa. Kokonaisuudessaan (kaikki videon versiot yhteenlaskettuna) video on kerännyt yli 1,5 miljoonaa katselukertaa.

Kansainvälinen kampanja

Näiden julkisten toimien valmisteluissa Greenpeace käytti kansainvälistä rakennettaan vahvistaakseen, että Sinar Masin tuottamaa palmuöljyä oli todella ryhdytty käyttämään Kit Kat -suklaapatukoissa. Greenpeace tarkkaili Indonesialaisen yhtiön toimia paikan päältä satelliitti- ja valokuvatodisteita hankkivien ryhmien avulla.

Tämä yrityskohtainen kampanja – jonka aikana Greenpeacen aktivistit myös ujuttautuivat Nestlén osakkeenomistajien vuosittaiseen yhtiökokoukseen – on rakennettu Greenpeacen metsäryhmän jatkuvalle lobbaustyölle. Työn pyrkimyksenä on saada poliittisen vallan pitäjät ryhtymään koordinoituun kansainväliseen ja paikalliseen toimintaan jota tarvitaan maailman metsien, niistä riippuvaisten ihmisten oikeuksien, luonnon monimuotoisuuden ja ilmaston suojeluun.

Kuluttajien valta

Nestlé-kampanja osoitti jälleen kerran, että jos kuluttajat vaativat joukolla sademetsää tuhoavia yrityksiä vastuuseen, heillä on ilmiömäinen valta. Monikansalliset yhtiöt, kuten Nestlé, ovat täydellisessä asemassa painostaakseen alihankkijoitaan ja kilpailijoitaan seuraamaan heidän esimerkkiään, ja ajamaan muutosta.

Seurauksena yrityksen sitoumuksesta, Greenpeace ilmoitti tarkkailevansa sitä huolellisesti varmistaakseen, että se pysyy sanassaan. Vuonna 2011 Greenpeace jatkaa häikäilemättömien sademetsiä tuhoavien palmuöljy- ja paperiyhtiöiden tutkimista ja paljastamisia sekä painostaa Indonesian hallitusta toimimaan – päästäkseen näin lähemmäksi perimmäistä päämäärää: 0 % metsäkatoa maailmanlaajuisesti, vuoteen 2020 mennessä.

Käännös: Anni Kröger