Uskokaa tai älkää – Greenpeace juhlii 40-vuotissyntymäpäiväänsä! Tilaisuuden kunniaksi, Kumi Naidoo, Greenpeace Internationalin toiminnanjohtaja haluaa meidän kaikkien saavan inspiraatiota ensimmäisestä Greenpeacen tekemästä matkasta ja vaativan parempaa tulevaisuutta planeetallemme.

Kumi Naidoo bloggasi Greenpeacen syntymäpäivänä 15.9.2011. Käännös Kirsi Koskelin.

Greenpeacen toiminnanjohtaja Kumi Naidoo

Greenpeacen siemenet kylvettiin 40 vuotta sitten, kun pieni joukko asialleen omistautuneita ihmisiä lähti muuttamaan maailmaa purjehtimalla Vancouverista Aleuteille, missä Yhdysvallat teki ydinkokeita. Vaikka ensimmäisen matkan tavoitteissa epäonnistuttiin, ja ydinkokeet jatkuivat edelleen, väkivallaton suora toiminta jäi ihmisten mieliin. Sen johdosta tulevat kokeet peruttiin ja syntyi liike, josta kasvoi maailman suurin itsenäinen ympäristöjärjestö.

Tänään, pidettyämme ympäristöasioita neljän vuosikymmenen ajan keskeisessä asemassa ja saavutettuamme merkittäviä voittoja planeettamme puolustamisessa, kohtaamme kasapäin ongelmia: taloudellisia, ekologisia ja demokraattisia. Ja haastavampina kaikista ilmastonmuutoksen.

Emme voi enää sietää kinastelevia poliitikoita, jotka tuhlaavat mahdollisuutensa päästä yksimielisyyteen siitä, miten torjua pahimmat ilmastonmuutoksen aiheuttamat tuhot. Tarvitsemme johtajia, joilla on visioita, jotka ovat valmiita suoraan toimintaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi sekä valmiita suojelemaan niitä, joille koituvat suurimmat riski sen vaikutuksista. Tarvitsemme aktiivisia kansalaisia, jotka vaativat poliittiset ja yhteiskunnalliset johtajansa tilille tekemisistään.

Greenpeacellä on nyt toimistot yli neljässäkymmenessä maassa ja kaikilla mantereilla, maailmanlaajuisesti aktivisteja, jotka kerääntyvät yhteen yhteisen asian vuoksi – todellisia sateenkaaren sotureita. Laskemme tukijoihimme kuuluvan 11,6 miljoonaa ihmistä, meillä on 2,8 miljoonaa lahjoittajaa ja meillä on toimiva laivasto, jonka avulla voimme suojella haavoittuvia alueita, kuten avomeriä, Amazonin sademetsää tai arktista aluetta.

Sen lisäksi, että organisaatiomme kattaa koko maailman, se koostuu yhteiskunnan kaikista sektoreista sekä lukemattomista eri kulttuureista. Joukossamme on tiedemiehiä, juristeja, toimittajia, opiskelijoita, insinöörejä, vanhempia ja isovanhempia, lukemattomien eri tieteenalojen edustajia, joiden asiantuntemusta tarvitaan kampanjoiden luomiseen, viestinnän toteuttamiseen helposti ymmärrettävällä kielellä, uskaliaaseen ja turvalliseen toimintaan sekä laivojen pitämiseen vesillä.

Greenpeacen ihmiset ymmärtävät, että ylikansalliset yhtiöt ja kansainväliset toimijat voivat vain vastata kansainväliseen painostukseen, sovellettuna kaikille tasoille. He ovat ihmisiä, jotka ymmärtävät, että ympäristöömme kohdistuvat paineet ylittävät valtioiden rajat ja ratkaisut ovat globaaleja.

Greenpeacen perustajat osoittivat, että pieni joukko asialleen omistautuneita ihmisiä voi muuttaa maailmaa rauhanomaisella vastarinnalla ja todistamalla väärinkäytöksiä ympäristöä kohtaan.

Yhdistämällä sanat ”vihreä” ja ”rauha” perustajamme ymmärsivät liiankin hyvin, että puuttumalla yhteen asiaan meidän on puututtava kaikkiin. Tämä inspiroikoon siihen, mitä me kaikki voimme saavuttaa, jos koko kansalaisyhteiskunta työskentelee yhdessä koalitioina ja liittoutumina vaatien parempaa tulevaisuutta lapsillemme ja planeetallemme.

Greenpeacen lopullinen menestys mitataan sitten, kun sitä ei enää tarvita. Toivottavasti seuraavien neljänkymmenen vuoden aikana olemme estäneet ilmastokaaoksen, ympäristö- ja talousasiat ovat kohtuullisesti tasapainossa ja meidän työmme on tehty.

Mutta nyt ja tänään lukemattomat yhteisöt ja aktivistit ympäri maailmaa osoittavat kunnioitusta ja saavat inspiratiota niiden ensimmäisten greenpeaciläisten visiosta, jotka lähtivät purjehtien Amchitkalle 15. syyskuuta 1971 puuttuakseen suurvallan toimiin, keskeyttäkseen ydinkokeet ja voittaakseen.

Sillä välin, Peace, ja kiitokset kaikille tukijoillemme ja aktivisteillemme, jotka tekevät Greenpeacesta sen, mitä se on tänään.

-Kumi