Korkein hallinto-oikeus hylkäsi Simon ja Pyhäjoen ydinvoimakaavoista tehdyistä valituksista. Lähiviikkoina nähdään, mille paikkakunnalle saksalaisen energiajätin E.ONin ydinvoimahanketta lähdetään pystyttämään. Ainakin toistaiseksi yhtiö näyttää pyristelevän mukana ydinvoimabisneksessä, vaikka yrittää asiasta kotipuolessa vaieta.

Saksassa virta vie kovaa tahtia pois ydinvoimasta. Tällä viikolla saksalainen teollisuusjätti Siemens ilmoitti vetäytyvänsä ydinvoima-alalta. Yhtiö ei aio enää osallistua ydinvoimaloiden rakentamiseen tai rahoittamiseen. Siemens suuntautuu uusiutuvaan energiaan.

E.ON ei Saksassa varsinaisesti mainosta sitä, että yhtiö aikoo investoida miljarditolkulla ydinvoiman lisärakentamiseen pohjolan perukoilla ja samaan aikaan irtisanoa 11 000 työntekijää. Der Spiegelin haastattelussa toimitusjohtaja Johannes Teyssen keskittyy vakuuttelemaan, että yhtiö on vahvasti mukana uusiutuvan energian markkinoilla.

Der Spiegelin haastattelu kannattaa muuten lukea jo pelkästään siksi, että siinä toimittajat näyttävät, miten haastateltava pistetään tiukille asiallisesti. Valitettavasti Teyssen ei kuitenkaan joutunut vastaamaan kysymyksiin meneillään olevista ydinvoimasuunnitelmista.

Eilen E.ONin Ruotsin Ringhalsin ydinvoimalasta paljastunut vakava turvallisuusuhka lisää yhtiön tuskaa entisestään. Ainakin ydinvoimalan kakkos- ja nelosreaktorien hätäjäähdytysjärjestelmistä on löytynyt hitsausromua, joka on ollut paikallaan jo todennäköisesti parikymmentä vuotta. Kaikki Ringhalsin neljä reaktoria ajetaan alas, mikä tarkoittaa 20 % Ruotsin sähköntuotannosta.

E.ONin on syytä ulottaa ydinvoiman alasajo koko toimintaansa myös Saksan ulkopuolella. Investointeja tarvitaan uusiutuvaan energiaan, josta tämä yhtiön Itämerelle suunnittelema tuulipuisto on hyvä esimerkki.