Jukkasjärvi, Ruotsin Lappi. Greenpeace vaatii arktisia ympäristöministereitä ryhtymään öljyvahinkojen torjuntaan lopettamalla öljynporaus pohjoisella merialueella.

Jukkasjärvi, Ruotsin Lappi, 6. helmikuuta 2013. Greenpeace vaatii arktisia ympäristöministereitä ryhtymään öljyvahinkojen torjuntaan lopettamalla öljynporaus pohjoisella merialueella. ©Greenpeace/Linus Meyer

Tänä aamuna Greenpeace toivotti Arktisen neuvoston ympäristöministerit tervetulleiksi kokouspaikalle vaatimalla arktisten alueiden suojelua öljynporaukselta. Ulkoministerikokoukset, joilla on todellinen päätösvalta Arktisessa neuvostossa, eivät ole edes ottaneet asialistalleen arktisen öljynporauksen rajoittamista. Ympäristöministerit eivät voi sulkea silmiään näkyvissä olevilta ilmastoa ja arktista luontoa uhkaavilta hankkeilta. Greenpeacen maanantaina medialle vuotama öljyvahinkojen torjuntasopimus paljastaa, miten turhanpäiväisen paperin Arktinen neuvosto on saanut valmisteltua, öljynporaajia ei velvoiteta mihinkään eivätkä valtiot esitä tiukkoja rajoituksia.

Jos haluamme pysyä kansainvälisesti sovitussa vain kahden asteen lämpenemisen tavoitteessa vuoteen 2100 mennessä, on vähintään kaksi kolmasosaa tunnetuista öljy- ja kaasuvaroista jätettävä maaperään. Tämän totesi myös presidentti Sauli Niinistö eilen valtiopäivien avajaisistunnossa. On aivan älytöntä tässä tilanteessa lähteä etsimään öljyä sieltä missä öljynporaus on vaikeinta ja missä luonnonolojen aiheuttamat riskit ovat suurimmat ja apu kaikkein kauimpana, kuten arktisilla merialueilla. Kaikki tietävät miten vaikeaa öljyvahingon puhdistaminen jäiden seassa on. Talvijään ja arktisen pimeyden tultua se on täysin mahdotonta. Vain aivan vastuuton yritys lähtee etsimään öljyä noilta, aiemmin kesälläkin jään suojelemilta herkiltä alueilta.

Arktisessa neuvostossa ovat mukana ne kaikki rantavaltiot, jotka voivat estää tai sallia öljynporauksen omalla merialueellaan, mikään muu valtio ei voi Arktiksen suojelusta päättää. Missään muualla ei ole yhtä hyvää tilaisuutta näille valtioille sopia asiasta. Siksi on kestämätöntä, miten Arktinen neuvosto on jättänyt käyttämättä tilaisuutensa suojella pohjoista meriluontoa ja päästänyt öljy-yhtiöt työntämään likaiset sormensa arktiseen merenpohjaan. Arktisen neuvoston uskottavuus kärsii tyhjänpäiväisestä sopimuksesta, jos sen väitetään suojelevan luontoa öljyvahingoilta. Tällä hetkellä vastuu on erityisesti neuvoston tämän hetkisellä puheenjohtajamaa Ruotsilla. Suomen ympäristöministeri Ville Niinistö ehti jo myöntää Greenpeacen kritiikin olevan totta.

On mahtavaa, että jo 2,5 miljoonaa ihmistä on vaatinut Arktiksen suojelua! Vielä on muutama päivä aikaa allekirjoittaa vaatimus osoitteessa www.savethearctic.org, mikäli haluaa nimensä mukaan arktisiin historiankirjoihin pohjoisnavalle. Meitä on paljon myös Suomessa ja muissa Arktisen neuvoston jäsenmaissa yhdessä muuttamassa maailmaa paremmaksi. Ihmiset valitsevat poliittiset päättäjät ja kuluttajina valitsevat mitä ostavat. Jatkakaa siis tämän viestin levittämistä kirjoittamalla ministereille, tweettaamalla, facebookissa tai tulemalla mukaan toimintaamme. Voit ottaa I Love Arctic -kuvan, jakaa sen sosiaalisessa mediassa ja lähettää sen meille.

Lisää kuvia täällä.

Therese Jacobsen ja Matti Ikonen