Ulkona raivoaa myrsky. Tuuli riepottelee muutamia kadulle uskaltautuneita ihmisiä. Olen Qaqortoqissa, Etelä-Grönlannissa, päivän myöhässä epävakaan sään takia. Tällaista se on Grönlannissa. Arktinen luonto on haavoittuvainen ja uhattu, mutta samalla kova ja leppymätön ihmisiä kohtaan. Jos sää ei salli metsästystä ja kalastusta, voi vain odottaa.


Tulin Qaqortoqiin tapaamaan ihmisiä, joille ilmastonmuutos on jokapäiväistä elämää. Säästä on tullut arvaamaton jopa Grönlannissa koko ikänsä asuneille. Mutta Grönlantia ei muuta ainoastaan ilmastonmuutos – öljy-yhtiöiden katseet ovat arktisilla vesillä, joista on tulossa saavutettavia merijään vetäytyessä. Skotlantilainen yhtiö Cairn Energy on porannut öljyä Grönlannin ulkopuolella kahden vuoden ajan ja on samalla päästänyt arktisiin vesiin valtavat määrät haitallisia kemikaaleja.


Olen täällä tavatakseni nuorta sukupolvea – niitä ihmisiä, jotka päättävät Grönlannin tiestä eteenpäin.  Olen tavannut opiskelijoita kaupungin kahdessa korkeakoulussa, joihin grönlantilaiset nuoret tulevat opiskelemaan eri puolilta maata. Seuraavien viikkojen aikana matkustan Grönlannin kaunista länsirannikkoa pitkin ja käyn kaikissa kahdeksassa ylemmän tason oppilaitoksessa, mukaan lukien Nuukin yliopisto. Toivon, että matkani tuloksena on kiinnostavia, joskin myös kiivaita väittelyitä öljynporauksesta haasteineen ja riskeineen.


Arktinen öljynporaus on ennennäkemättömän riskialtista. Jäävuoret kelluvat säännöllisesti törmäyskurssilla öljynporauslauttoja kohti ja öljyvuodon vaikutukset ovat mahdottomat kuvitella. Jos Meksikonlahden kaltainen öljyonnettomuus tapahtuisi arktisilla vesillä, ilmastonmuutoksen stressaamat arktiset eläimet ja luonto kärsisivät sietämättömät seuraukset. Paikalliset ihmiset eivät voisi enää metsästää tai kalastaa ja jatkaa perinteisiä elinkeinojaan. Tätä riskiä ei tule hyväksyä.


Tähän asti kokemukseni Grönlannin nuorista ovat olleet hyvin myönteisiä. He ovat kriittisiä ja kiinnostuneita ja heillä on selvästi omat mielipiteensä öljynporauksesta, Greenpeacesta ja toiminnastamme Grönlannissa. Odotan kovasti seuraavia tapaamisiani opiskelijoiden kanssa ja keskusteluja heidän kauniin ja ainutlaatuisen kotinsa tulevaisuudesta. He tulevat päättämään Grönlannin tulevaisuudesta.  Mutta he eivät ole ainoita, jotka välittävät tästä kauniista paikasta, jossa luonto vaikuttaa kovalta, mutta on samalla hyvin haavoittuvainen ja ansaitsee tulla suojelluksi.


Jon Burgwald on Greenpeacen arktinen kampanjavastaava.


Toimitus: Tämän blogin kirjoittamisen jälkeen Cairn Energy ilmoitti aloittaneensa keskustelut Grönlannin öljynetsintäoikeutensa myymisestä huonojen tulosten takia. Tulemme päivittämään tilanteen etenemisestä.