Palmuöljyn vastainen mielenosoitus Suomessa.

Helsingin hovioikeus on tehnyt päätöksensä liittyen Greenpeacen aktivistien mielenosoitukseen Neste Oilin palmuöljynjalostamolla Porvoossa toukokuussa 2009. Aktivistit tuomittiin sakkoihin ja maksamaan palmuöljydieseltankkiin maalatun tekstin puhdistus.

Vuotta aiemmin Itä-Uudenmaan käräjäoikeus Porvoossa hyväksyi kaikki Neste Oilin korvausvaatimukset. Neste Oil vaati kansalaisaktivisteja esimerkiksi maksamaan viestintähenkilönsä palkan tuolta päivältä. Hovioikeudessa kuultiin Nesteen osastopäällikkö Sakari Sumelaa, jonka mukaan aktivistit ”aiheutti julkisuutta ja työllisti tiedottajia, [jotka] joutui vastaamaan turhiin kyselyihin muun muassa TV- ja radiotoimittajilta sekä lehdistöltä”. Hovioikeuden tuomari hylkäsi muun muassa tämän korvausvaatimuksen.

Neste Oil jatkaa salailua

Kaksi vuotta mielenosoituksen jälkeen Neste Oil jatkaa salailua ja vedättämistä. Yhtiö mainostaa palmuöljydieseliänsä ympäristöystävälliseksi, vaikka itse asiassa tuhoaa sademetsiä ja pahentaa ilmastonmuutosta. Yhtiö väittää toimivansa vastuullisesti ja läpinäkyvästi, mutta ei suostu antamaan tietoja käyttämistään raaka-aineista ja niiden alkuperästä. Vain se tiedetään, että NExBTL-diesel valmistetaan suurimmaksi osaksi palmuöljystä ja että yksi tuottajista on IOI Group, joka on muun muassa tuomittu alkuperäiskansojen maiden raivaamisesta Malesiassa.

Katso sveitsiläisen ihmisoikeusjärjestö Bruno Mansner Fondsin johtajan Lukas Straumannin lyhyt haastattelu, jossa hän ruotii Neste Oilin ja IOI Groupin roolia sademetsätuhossa sekä kertoo Malesian katastrofaalisesta tilanteesta.

Maija Suomela

PS. Mikäli autoilet kesälomallasi, kannattaa siis ajaa Neste-asemien ohi, ja laittaa palautetta yhtiölle, että sen tulee vauhdilla siirtyä käyttämään raaka-aineita, jotka eivät uhkaa ruokaturvaa, vie viimeisiä sademetsiä tai rajallista viljelypinta-alaa maapallolta.