Arktinen merijää lähenee vuotuista minimiään ja tänäkin vuonna jäätä sulaa paljon pitkän aikavälin keskiarvoa enemmän. Arktisen merijään kuoleman kierre on merkki ilmastonmuutoksen etenemisestä. Siksi yli 100 kaupungissa, 36 maassa Ice Ride -pyöräkulkueet vaativat päättäjiä ja yrityksiä polkaisemaan käyntiin fossiilisista polttoaineista luopumisen. Suomessa poljetaan Helsingissä, Oulussa, Turussa, Tampereella, Jyväskylässä, Joensuussa ja Raumalla.

PÄIVITYS: Kuvia Suomen IceRide-tapahtumista löytyy Facebookista. IceRide on ollut todella globaali tapahtuma. Greenpeace UK on koonnut  kuvia omalle Flickr-sivulleen Intiasta Osloon.

Arktiksen sulaminen on saanut ihmiset liikkeelle kautta maailman. Arktiksen puolustajiin on liittynyt jo lähes 4 miljoonaa ihmistä kaikkialta maailmasta. (Mukaan täältä: www.SaveTheArctic.org) Jään sulaminen uhkaa alueen luontoa, sillä koko ekosysteemi on riippuvainen jäästä. Esimerkiksi jääkarhut metsästävät jään päältä.

Öljy-yhtiöt näkevät jään sulamisen Arktiksella kuitenkin bisnesmahdollisuutena. Shellin ja Gazpromin tapaiset yhtiöt ovat ryntäämässä alueelle poratakseen lisää öljyä lämmittämään ilmastoa. Samalla koko ainutlaatuinen luonto asetetaan alttiiksi öljyonnettomuudelle. Tälle pitää saada loppu, mutta se ei onnistu ilman kansainvälistä joukkoliikettä. 

Ice Ride -pyöräilytapahtumat ympäri maailmaa ovat osa tämän Arktiksen puolustajien liikkeen esiin marssia. Kuudella mantereella poljetaan Arktiksen suojelun puolesta. Täällä Suomessa voimme olla ylpeitä siitä, että hallitus kuuli Arktiksen puolustajien ääntä ja Suomi asettui ensimmäisenä maana Jäämeren suuren suojelualueen taakse. Polkemista pitää kuitenkin jatkaa, jotta tuoreen arktisen strategian lauseet muuttuvat myös teoiksi.

Pyöräily on mainio tapa avata keskustelua fossiileiden jälkeisestä taloudesta. Suomalaisessa kaupunkisuunnittelussa ollaan vasta nyt havahtumassa siihen, että laajamittainen pyöräily voi olla keskeinen osa kaupunkien liikennejärjestelmää – ei pelkästään mukava vapaa-ajan harrastus.

Öljylle ja hiilelle on olemassa vaihtoehtoja. Energiatehokkuuden parantaminen ja uusiutuvaan energiaan siirtyminen onnistuu nopeasti, mutta vaatii tekoja poliitikoilta ja yritysjohtajilta. Ja kiinalaisetkin ovat jo mukana! Greenpeacen Kiinan hiilikampanjan neuvonantaja Harri Lammi kirjoittaa tuoreessa blogissaan, kuinka ilmansaasteongelman synnyttämä kansalaiskeskustelu pakottaa hallintoa suitsimaan hiilen käyttöä.

Kannattaa jatkaa polkemista. Öljy-yhtiöt voidaan vielä pitää poissa Arktikselta.

TAPIO LAAKSO