Greenpeacen viesti Pittsburghissa G-20 -kokouksen aikana. Kuva greenpeaceusa09.

Ilmastopolitiikan superviikon toinen päänäytös Pittsburghissa alkoi eilen näyttävästi, kun Greenpeace ripusti valtavan banderollin yhteen kaupungin kuuluisista silloista. Liikennevaroitusmerkin muotoon maalatun banderollin viesti G20 kokoukseen saapuville maailman talousmahtien päättäjille oli selvä:

”VAARA. ILMASTOTUHO EDESSÄ. VÄHENNÄ HIILIDIOKSIDIPÄÄSTÖJÄ NYT!”

Tiistain näytös YK:ssa toi vain vähän uusia avauksia tässä suhteessa. Kiina ilmoitti asettavansa päästötavoitteen vuodelle 2020 suhteessa taloudelliseen tuotantoonsa. Vaikka ilmoitus jäi lukujen osalta avoimeksi, on se otettu maailmalla vastaan positiivisena viestinä siitä, että Kiina on nyt valmis ottamaan päästötavoitteita jo vuodelle 2020. Lisävahvistusta sille, että Kiina on tosissaan, saatiin eilen, kun hallituksen verovirkamiehet julkaisivat yksityiskohtaisen suunnitelman hiiliveron toteuttamisesta Kiinassa vuodesta 2012 eteenpäin.

Teollisuusmailta ei tiistaina sen sijaan kuultu mitään uutta, joten maiden johtajilla on tänään ja huomenna mahdollisuus korjata tilanne. G 20 kokoukselta odotetaan konkreettisia ehdotuksia erityisesti ilmastorahoituksesta. Ehdotusten tulisi sisältää ainakin:


  • Teollisuusmaiden, erityisesti USA:n, Saksan, Ranskan, sitoutuminen rahoittamaan ilmastonmuutoksen torjuntaa sekä sopeutumista kehitysmaissa vähintään 140 miljardilla USA:n dollarilla vuodessa 2020 mennessä. Kuulostaako paljolta? Eikös EU:n komission juuri puhunut 22 - 50 miljardista eurosta (n. 30-70 mrd dollaria) ?On muistettava, että EU:n komission arviot tuen tarpeesta putosivat poliittisen prosessin myötä ja olivat muutenkin varsin konservatiivisia. Tiistaina Sir Nicholas Stern arvioi ilmastonmuutoksen torjuntatoimien kehitysmaissa vaativan teollisuusmailta vähintään 100 miljardia vuosittain ja sopeutumistoimien saman verran päälle.  • Maiden johtajien tulisi sopia siitä, että nykyiset elvyttävät toimet suunnataan tästä eteenpäin uusien puhtaampien teknologioiden kehittämiseen. Kuten Sternin sekä UNEP:in raportit osoittavat investointien suuntaaminen ilmastonmuutoksen torjuntaan, uusiutuvaan energiaan sekä energiansäästöön, maksavat vain joitakin prosenttiyksiköitä maailman bruttokansantuotteesta.Greenpeacen tuore raportti osoittaa myös, että nämä investoinnit myös työllistävät, parhaimmillaan 8 miljoonaa ihmistä vuonna 2030. Mikäli taas toimia lykätään ja ilmastonmuutos karkaa käsistä ovat kustannukset huimia. Talouskielellä viidennes maailman bruttokansantuotteesta, moraalisen vastuun kielellä: ”anteeksiantamattomia”, kuten YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon asian ilmaisi.


Varovaista toivoa, että rahoitusasioissakin voidaan vielä edetä ennen Kööpenhaminaa toi eilinen Ban Ki-Moonin metsien suojelua koskenut huippukokous. Kokouksen päätöslauselmassa todettiin, että teollisuusmaiden rahoitus metsien suojeluun on olennainen osa Kööpenhaminan ilmastosopimusta, ja että metsien suojelulla ei voi vain kuitata teollisuusmaiden omia päästövähennyksiä. Tämä nostaa toiveita G 20 loppunäytöksen osalta.

    G 20 on aika muistaa ilmastonmuutoksen liikennesäännöt!

    Simo Kyllönen