Jääkarhu ei halua öljynporaajia Arktikselle.

Eilen aamulla Ølenissä Norjassa kaksi Greenpeacen jääkarhua kiipesi Statoilin öljynporauslautta West Herculesille, jonka suunniteltu määränpää oli maailman pohjoisin öljynporausalue Barentsinmerellä. Vain muutamaa tuntia myöhemmin norjalainen valtion omistama öljy-yhtiö ilmoitti, että suunniteltuja porauksia ei tehdä tänä vuonna. Myös öljy-yhtiö ConocoPhillips ilmoitti, että vuoden 2014 Alaskan pohjoispuoliset poraussuunnitelmat perutaan säännösten epäselvyyksien vuoksi. 

Nämä ovat loistavia uutisia Arktiselle luonnolle ja melkein kolmen miljoonan ihmisen globaalille liikkeelle, joka vaatii teollisen kalastuksen ja öljynporauksen täyskieltoa Arktiksella. Hyvät uutiset Statoililta ja ConocoPhillipsiltä eivät toki vielä riitä, mutta kaikki öljyteollisuuden kohtaamat ongelmat vievät aina askelen lähemmäksi tavoitetta.  

Statoilin ja ConocoPhillipsin viimeisimmät takaiskut eivät ole ensimmäisiä, jotka öljyteollisuus on kohdannut Arktiksella. Noin kuukausi sitten Shell ilmoitti hyllyttävänsä vuoden 2013 poraussuunnitelmat edeltävänä vuonna Alaskassa tapahtuneiden koomisten kommellusten sarjan seurauksena. Shellin epäilyttävien yritelmien herättämänä myös Statoil ilmoitti harkitsevansa porauksia Tšuktšimerellä. 

Valitettavasti asiat eivät ole yhtä hyvällä mallilla kaikkialla. Öljy-yhtiöiden etenemistä vaikeuttavat takaiskut Yhdysvaltojen arktisilla alueilla ovat kaukana siitä, mitä Venäjällä parhaillaan tapahtuu. Öljy-yhtiöt odottavat Venäjän hallituksen antavan lähes vapaat kädet avomerellä suoritettavien porausten suhteen. Gazpromin odotetaankin aloittavan öljyntuotanto Prirazlomnajan öljykentällä ja Rosneft rakentelee liittoumaa Statoilin kanssa tulevaisuuden varalle.

Myös Shell tähyää Venäjän arktisille alueille. Näyttää siltä, että Venäjän Arktis houkuttaa läntisiä yhtiöitä matalampien ympäristövaatimusten vuoksi. Shellin hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollilla allekirjoitti tällä viikolla yhteistyösopimuksen Gazpromin kanssa. Kaikki tapahtui tietysti presidentti Vladimir Putinin valvovien silmien alla.  

Joka tapauksessa kolme yhtiötä kuukauden sisään on kohdannut kylmän todellisuuden. Arktisten alueiden hallitusten tulisi nyt ottaa vinkistä vaarin ja kieltää öljynporaus Arktiksella kokonaan.

Liity mukaan Arktiksen puolustajiin

Käännös: Pieta Kivelä