Uusiutuvaa energiaa symboloiviin pukuihin sonnustautuneet mielenosoittajat puhdistivat eduskunnan portaat ydinjätetynnyreistä 16.2.

Greenpeacen vaalikoneesta kootut vastaukset antavat hyvän ennakkokäsityksen siitä, mitä uusi eduskunta ajattelee ympäristöstä.

Uusi eduskunta on edellistä kriittisempi ydinvoimaa kohtaan. Kuten olemme jo aiemmin kertoneet, enemmistö uudesta eduskunnasta on ilmoittanut vastustavansa luvan antamista Fortumin ydinvoimalalle. Tähän ydinvoiman vastustajien ei kuitenkaan pidä tuuduttautua, sillä joukossa on aiemmin ydinvoiman puolesta äänestäneitä sekä monia kannastaan epävarmoja.

Ilmastolain kannattajia uudessa eduskunnassa on 65. Sosialidemokraatit ovat todennäköisistä hallituspuolueista ottaneet puolueena kannan ilmastolain puolesta. Toivottavasti he pitävät ajatuksesta kiinni myös hallitusneuvotteluissa. Perussuomalaisista ilmastolakia kannattaa yksi edustaja ja kokoomuksesta neljä.

Tunnetusti ydinvoiman kannattajia ei ilmastonmuutoksen pysäyttäminen juurikaan kiinnosta. Ilmastolakia ja ydinvoimaa kannattavia edustajia löytyi yhteensä kymmenkunta. Ydinvoimaa selkeästi kannattavista 70 kansanedustajista turpeen energiakäyttöä haluaa vähentää vain 31.

Ilmastoa lämmittävän ja vesistöjä saastuttavan turpeen energiakäytön hillitsemisen suhteen uusi eduskunta näyttää myönteiseltä. Turpeen energiakäytön vähentämistä on ilmoittanut tukevansa 91 kansanedustajaa. Erityisen myönteistä on, että tavoitetta tukee puolet kokoomuksen kansanedustajista ja selkeä enemmistö sosialidemokraateista.

Jyrki Katainen (kok):

”Luontoarvoiltaan arvokkaat suot tulee jättää turvetuotannon ulkopuolelle. Turpeen verotusta on syytä kehittää vastamaan yhä selvemmin sen todellisia ilmastopäästöjä, samalla tavoin kuin muidenkin polttoaineiden kohdalla tehdään.”

Jutta Urpilainen (sd):

”Turpeen poltolle tulee löytää puhtaampia vaihtoehtoja. Turpeen polton ilmastovaikutukset ovat haitallisia.”

Timo Soini (ps):

”Turve on osa huoltovarmuuttamme ja aluepolitiikkaa. Turpeen käytön haittoja pitää minimoida.”