Mielenosoitus, jossa muistutettiin vantaalaisia Pyhäjoen ydinvoimahankkeen riskeistä Vantaalla 14. elokuuta 2013. Vantaan Energia on edelleen Rosatomin varaan jääneessä suunnitelmassa ydinvoimalan rakentamiseksi.


Kirjoitin maaliskuussa 2009 blogin, koska halusin etsiä sähköntoimittajat, jolla ei ole kytköksiä ydinvoimayhtiöihin. Silloin lista oli valitettavan lyhyt. Nyt onneksi joukko sähköyhtiöitä on oivaltanut, että tulevaisuus on tuuli- ja aurinkoenergiassa ja alueellisissa bioenergiahankkeissa. Ne tekivät perustellun ratkaisun jättää Rosatomin varaan jäänyt Pyhäjoen ydinvoimalahanke.

Ydinvoiman riskit eivät ole kadonneet mihinkään, vaikka Fukushiman edelleen käynnissä oleva onnettomuus ei jaksa kiinnostaa samalla tavalla kuin yli kaksi ja puoli vuotta sitten onnettomuuden alkaessa. Tärkeää on sekin, että Suomessa ollaan vihdoin huomaamassa, että uusiutuva energia on myös taloudellisesti järkevää.

Sähköntuottajat on helppo löytää Energiamarkkinaviraston sivuilta. Varsinaisia ydinvoimayhtiöitä on vain kolme: Fennovoima, Fortum ja TVO. Monet sähköntoimittajat ovat kuitenkin eri väliomistajien kautta joko Fennovoiman tai TVO:n omistajia. Myös jotkin nyt Fennovoiman jättäneistä yhtiöistä ovat välikäsien kautta pienellä osuudella mukana Olkiluodon ydinvoimalassa.

Näillä yhtiöillä ei ole kytkentöjä ydinvoimayhtiöihin:

Energiapolar
Kotkan Energia (sähköä vain teollisuusasiakkaille)
Lappeenrannan Energia
Lumituuli
Nordic Green Energy
Outokummun Energia (vain yleissähköä)
St1
Tammisaaren Energia
Tampereen Sähkölaitos

Muista vielä valita näistä yhtiöistä kuitenkin vihreä sähkö, mieluiten EKOenergiaa! Jos ostat yleissähköä näiltä yhtiöiltä, maksat edelleen myös ydinsähköstä.

Edelleen jos jokin itsenäinen vihreän sähkön toimittaja huomasi tulleensa unohdetuksi, ilmoittakoot itsestään kommentoimalla kirjoitusta. Markkinoita olisi. Suurin osa suomalaisista ei halua lisää ydinreaktoreita Suomeen.

JUHA AROMAA

PS. Jos haluat välttää ydinsähköä, valitse maitohyllystä muuta kuin Valion maitoa ja unohda Tuottajain Myllyn leivontatuotteet.