Neste Oilin huono tulos ei yllätä

Neste Oil tiedotti tänään huonosta tuloksesta. Uusiutuvan dieselin liiketoiminta on valunut entistä kannattamattomammaksi.

Tämän ei pitäisi yllättää ketään, joka on tilanteesta perillä. Neste Oil tekee uusiutuvan dieselinsä pääasiassa palmuöljystä,  johon liittyy perustavanlaatuinen ongelma.  Palmuöljydieselillä ei päästä päästövähennyksiin, joiden takia uusiutuvia biopolttoaineita halutaan. Sen aiheuttamat maankäytön muutokset ja sademetsien raivaus aiheuttavat niin suuret päästöt, että palmuöljydiesel on useiden tutkimusten mukaan fossiilisiakin saastuttavampaa.

Tämän totesi juuri myös Yhdysvaltojen ympäristöviranomainen EPA, joka päätti ettei palmuöljydieseliä hyväksytä USA:ssa uusiutuvien kiintiöön. Samansuuntaisia ovat myös Euroopan komission tutkimukset.

Neste Oilin toimitusjohtaja Matti Lievonen vakuutteli, ettei tämä haittaa, koska Neste Oil voi mennä Yhdysvaltojen markkinoille muilla raaka-aineilla. Näinköhän on.

Neste Oil valmisti 625 000 tonnia NExBTL:ää, mikä vaatii raaka-aineita noin 810 000 tonnia. 93 prosenttia raaka-aineista oli palmuöljyteollisuudesta (raaka-palmuöljy 52%, sivutuotteet steariini ja rasvahappotisle 41%) ja seitsemän prosenttia eläinrasvaa sekä palmuöljyn kaltaisia lisää viljelypinta-alaa  vaativia ensimmäisen sukupolven kasviöljyjä.

Muita raaka-aineita on siis peräti seitsemän prosenttia tuotannosta. Lisäksi kun Neste Oil ei erottele eri raaka-aineista tehtyä dieseliä, joutuu niin sanotusti muista raaka-aineista tuotetun seitsemän prosentinkin ostaja käytännössä käyttämään tavaraa, jonka raaka-aineista valtaosa on palmuöljyä.

Keskimääräisillä satomäärillä (3t/ha) laskettuna Neste Oilin tuotanto vaati maapallon rajallista viljelypinta-alaa n.270 000 hehtaariin verran. Neste Oilin palmuöljydieselin tuotanto vuonna 2011 vaati siis vähintään 3 600 jalkapallokentällisen verran peltopinta-alaa tai sademetsien raivaamista.

Neste Oil selitti Euroopan huonoa myyntiä sillä, että ”EU:n uusiutuvan energian direktiivi RED on yhä toimeenpanovaiheessa ja muun muassa sertifiointijärjestelmissä on ollut viivettä”.

Todellisuudessa tämä tarkoittaa sitä, että Euroopan komissio ei vuonna 2011 hyväksynyt Neste Oilin omaa tuotantoketjun seurantajärjestelmää. Myöskään Neste Oilin hehkuttamaa palmuöljyn sertifiointijärjestelmää RSPO:ta ei hyväksytty, koska se ei sisällä kriteerejä kasvihuonekaasupäästöille, eikä sillä näin ollen voi mitata palmuöljydieselin hyötyjä ilmastolle.

Viive on itse asiassa tullut biopolttoaineiden epäsuorien maankäyttövaikutusten  (Indirect Land Use Change, ILUC) sisällyttämisestä EU:n kestävyyskriteereihin.  Euroopan parlamentin antaman mandaatin mukaisesti ILUC-prosessin piti edetä vuoden 2010 loppuun mennessä, mutta komissio on toistuvasti myöhästynyt annetuista takarajoista. Nyt komission odotetaan vihdoin antavan ehdotuksensa kevään aikana.

Veikkaanpa, ettei komissiostakaan tule hyviä uutisia Neste Oilille.

MAIJA SUOMELA

Lisätietoja Neste Oilista


Seuraa Vesa Vierikon esimerkkiä ja avaudu Neste Oilille