Eilen illalla Ruotsin luonnonhistoriallisessa museossa Tukholmassa seurusteltiin. Ruotsalaiset tutkijat olivat kutsuneet kuohuvalle ja purtavalle Arktisen neuvoston kokousdelegaatiot, jotka aloittivat kokouksensa tänään. Mutta ansaitsevatko kokouksen osanottajat todella kuohujuomansa ja cocktail-palansa?

Arktinen neuvosto on toiminut yli 15 vuotta. He sanovat suojelleensa Arktista, mutta totuus näyttää toisenlaiselta. Joka vuosi viisi miljoonaa tonnia öljyä valuu Venäjän arktiselle tundralle. Siitä 500 000 tonnia päätyy Venäjän jokia pitkin Pohjoiseen jäämereen. Kun Arktinen neuvosto puhuu siitä, kuinka ”kestävästi” öljyä voidaan saada arktisesta maaperästä ja merenpohjasta, joka vuosi on käynnissä yksi Deepwater Horizon, jota ei puhdisteta.

Ja kun Arktinen neuvosto puhuu ilmastonmuutoksesta arktisen ekosysteemin suurimpana uhkana, öljy-yhtiöt käyttävät hyväkseen jäässä olevan alueen supistumista pumpatakseen vielä enemmän öljyä, millä on vielä vakavampia vaikutuksia Arktikseen. Kaikki tapahtuu arktisten valtioiden siunauksella, jotka ovat niiiiin hirveän huolestuneita arktisesta ympäristöstä ja siellä asuvista ihmisistä. Hurskastelullakin on oltava rajansa. Hyi häpeä!

Therese JacobsonMe olimme paikalla ja päivitimme hienoa näyttelyä Arktiksesta muutamilla sopivilla lisäyksillä. Mielestämme Arktisen neuvoston kokouksen osanottajien piti saada maistaa myös hieman totuutta. Emme tietenkään vahingoittaneet millään tavalla näyttelyä, pidämme kovasti luonnonhistoriallisesta museosta ja erityisesti Arktis-näyttelystä. Tuunasimme sitä vain pieneksi hetkeksi.

Therese Jacobson, merikampanjoitsija Ruotsista