Uuden Nature-artikkelin mukaan Pohjoisen jäämeren merijää heikkenee sellaisessa tahdissa ja skaalassa, jota ei olla nähty yli tuhanteen vuoteen. Artikkelissa arvioidaan, että vuosikymmenten heikkenemisen seurauksena kiinnittyneen jään määrä Korkean Pohjoisen (High North) alueella on 2 miljoonaa neliökilometriä pienempi kuin 1900-luvun lopulla ,ja että jäättömät kesät Pohjoisnavalla ovat väistämättä lähitulevaisuutta.

Öljynporauslautta Leiv Eriksson

Artikkelissa todetaan myös, että jatkuvasti kiihtyvä jään sulaminen kesäaikaan hidastaa seuraavan talvijään syntymistä. Koska sillä on vähemmän aikaa paksuuntua, tämä ohuempi talvijää on herkempi lämpimälle säälle ja sulaa vielä nopeammin. Tämä niin sanottu "kuoleman kehä" on luultavasti syy siihen miksi Pohjoisen jäämeren kesäajan merijäät ovat olleet viime vuosina kaikkein alhaisimmilla tasoilla.

Kirjoittajien mukaan on selvää, että "Pohjoisen jäämeren kesän merijäiden väheneminen on ristiriidattomasti kytköksissä ihmisen aiheuttamalle pakotetulle lämpenemiselle". Heidän mukaan jään häviäminen on sitten 1970-luvun voimakkaampaa kuin koskaan 1450 vuoden aikana. Toisin sanoen sitten Pyhän Columban ja piktien sekä Kuningas Arthurin varhaisen keskiajan loiston ei ole tapahtunut yhtä dramaattista pohjoisen jään katoamista.

Tämän uuden tutkimuksen mukaan sekä ilmakehämme että valtamertemme lämpenemisen vuoksi Pohjoinen jäämeri on jäänyt tasaisen lämpenemisen puristukseen. Sitä rapautetaan alhaalta ja sulatetaan ylhäältä käsin sellaisessa tahdissa, että tutkijoiden mukaan "koemme tällä hetkellä jotain hyvin poikkeuksellista...astumme maailmaan, jolle ei löydy vertauskohdetta menneisyydestä."

Tutkijat ovat hiljattain olleet yhtä mieltä siitä, että Pohjoisen jäämeren kesäajan jään taso oli tänä vuonna kaikkien aikojen toiseksi alin, ja trendi jään määrän ja paksuuden vähenemisestä tulee väistämättä jatkumaan Jäämeren vastatessa ilmakehän kasvihuonekaasujen lisääntyvään määrään. Tämän vuoksi Pohjoisnapa voi olla jäätön jo kymmenen vuoden sisällä. Siellä missä nyt on valkoista, on muutaman vuoden kuluttua sinistä. Jään sijasta siellä on täysin avoin vesi.

Entä mitä hallitukset ja öljyteollisuus ovat vastanneet tähän synkkään varoitukseen?
Yllättäen useimmat tuntuvat pitävän sitä hyvänä asiana.

Alaskassa Shell ajaa eteenpäin suunnitelmiaan porata uusia kaivoja Beauworth- ja Sukchi Seas - alueilla tulevan kesän aikana. Cairn Energy vaikuttaa valmiilta jatkamaan öljyn etsimistä tuloksetta Grönlannissa vuonna 2012, kun taas Venäjällä energiajätti Gazprom on alkanut työstämään toista arktista öljynporauslauttaa hirviömäisen Prirazlomnayan seuraksi Petshoran merellä Siperian ulkopuolella. Samassa paikassa Exxon ja Rosneft aikovat porata osana projektia, jonka Vladimir Putin on sanonut maksavan jopa puoli biljoonaa dollaria.

Jopa Norjan kaltainen järkevä maa tuntuu näkevän kutistuvan napajäätikön potentiaalisena kultakaivoksena kuvaten hiljattain alueen teollistumista "sukupolven projektina" ja avaten samalla suojellun ja sanoin kuvaamattoman kauniin Jan Mayen saaren uuden öljyn kehitykselle.

Tyypilliseen tapaansa myös Britannian hallitus on lähtemässä mukaan toimintaan puhumalla uusien EU-säännösten löyhentämisen puolesta, jotta Cairnin, BP:n ja Shellin kaltaiset öljy-yhtiöt välttyisivät tiukkojen toimintastandardien kohtaamista, kun ne toimivat Pohjoisen jäämeren kaltaisilla haurailla alueilla.

Kohdatessamme tämänkaltaista nähtävästi universaalia hulluutta meidän on tehtävä kaikkemme varmistaaksemme, että Pohjoinen jäämeri pysyy öljyteollisuuden rajojen ulkopuolella. Toimi!