1. lokakuuta 2013

 

Perjantaina Greenpeacen Arctic Sunrise -aluksen rauhanomaiset mielenosoittajat heräsivät kylmästä vankilasta Venäjällä, sillä he yrittivät suojella Arktista ja taistella ilmaston lämpenemistä vastaan. Samaan aikaan YK:n ilmastopaneeli julkaisi viimeisimmän maailman ilmaston tilaa käsittelevän raportin.

Molempia tapahtumia voidaan kuvailla yhdellä sanalla. Synkkää.

YK:n raportti sisältää satoja sivuja todistusaineistoa, joka antaa oikeutuksen urheiden Arctic 30:n jäsenten teoille. He toimivat suojellakseen haavoittuvaa Arktista ja ilmastonmuutoksen takia lämpenevää maailmaa.

Tämä tutkimus on mennyt syvemmälle kuin edeltäjänsä ja havainnollistaa kohtaamamme kriisin paremmin kuin koskaan. Tutkimuksen mukaan ilmastonmuutos on valtava ongelma, josta fossiilisia polttoaineita hyödyntävä teollisuus on vastuussa, ja mahdollisuus välttää todella vaaralliset seuraukset luisuu yhä kauemmas.

Ilmastoaktivisteille tämä tieto on katkeransuloinen. Toisaalta se antaa enemmän painoarvoa Arctic 30:n teoille ja niiden taustoille sekä lisää aiheesta käytävää keskustelua. Huolimatta kiistattomasta näytöstä valtiot ympäri maailmaa eivät tee asialle mitään. Sen sijaan Venäjän viranomaiset antavat toimillaan esimerkin, jonka mukaan he tekevät mitä tahansa puolustaakseen öljyteollisuutta, jonka öljynporaustoimet saivat kriisin alun perin aikaan.

Seurauksena rauhanomaisesta mielenilmauksesta Arctic Sunrise miehitettiin laittomasti, aluksen miehistö otettiin kiinni ja laiva hinattiin Murmanskiin. Arctic 30:n jäseniä kuulusteltiin ja heidät pidätettiin ilman syytteitä. Greenpeace ja miljoonat ihmiset ympäri maailman vaativat heidän välitöntä vapauttamista. Viimeisimmän ilmastoraportin myötä yhä useampien ihmisten tulisi vastustaa piittaamatonta öljyteollisuutta.

Venäläinen öljyjätti Gazprom yrittää hiljentää aktivistit ja kenet tahansa, joka vastustaa Arktista öljynporausta. Shellin kaltaisten öljy-yhtiöiden tavoin Gazprom pelkää Arktisen öljynporauksen saamaa kansainvälistä huomiota. On päivänselvää, että maailman tulee suunnata entistä enemmän huomiota globaalin ahneuden aiheuttamiin Arktista öljyä havitteleviin järjettömiin päämääriin.

Ensimmäistä kertaa YK:n ilmastoraportti havainnollistaa, miten paljon hiilidioksidia voidaan päästää ilmakehään jotta ilmasto ei lämpene turvallisen rajoissa pidettyä kahta astetta enempää.

Mikäli haluamme välttää katastrofaalisen ilmastonmuutoksen, hiilidioksidia ei voida päästää enempää kuin 1000 gigatonnia vuosisadan loppuun mennessä. Tämä tarkoittaa sitä, että päästömäärien tulee kääntyä voimakkaaseen laskuun ennen vuotta 2020. Nykyisillä päästömäärillä olemme saavuttaneet 1000 gigatonnin rajan 20–30 vuoden kuluttua. Ja nykyisen päästöjen kasvun myötä raja saavutetaan jopa nopeammin. Tämä on haastavaa, mutta ei mahdotonta.

Yhtiöt kuten Gazprom ja Shell kirjaimellisesti tukevat ilmastonmuutosta. Heidän liiketoimintansa on riippuvainen fossiilisista polttoaineista ja yhtiöt turvautuvat oletukseen, jonka mukaan valtiot suojelevat mieluummin öljyteollisuutta kuin omia kansalaisiaan. Mutta on olemassa myös vaihtoehtoja

Fossiiliset polttoaineet tulee jättää maaperään, jotta voimme välttää katastrofaalisen ilmastonmuutoksen. Se on yksinkertainen ja kiistaton fakta. Huolimatta tästä ahneet öljy-yhtiöt, kuten Gazprom, etsivät lisää öljyä ja kaasua jopa äärimmäisen haavoittuvalta jäiseltä Arktikselta, minkä vuoksi öljyvuodon ja onnettomuuksien mahdollisuus kasvaa huomattavasti.

Arktiksella tapahtuva öljynporaus on todella vaarallista, sillä öljyvuodon puhdistaminen jään alta on mahdotonta. Se on kuin pelaisi venäläistä rulettia herkällä Arktiksella.

Arctic 30 tietää tämän. Siksi nämä rohkeat aktivistit ansaitsevat meidän kunnioituksemme ja kiitoksemme sekä oman vapautensa.

 

Truls Gulowsen on Greenpeacen Norjan toimiston ohjelmajohtaja