(C) Harri Lammi / Greenpeace

Kiinan hiilivoimasta ja sen päästöistä on ollut paljon uutisia, mutta et ehkä huomannut tätä: Kiinan sähköntuottajien (China Electricity Council) vuodesta 2012 kertovien tilastojen mukaan tuulisähkö kasvoi ensimmäistä kertaa Kiinan historiassa enemmän kuin hiilivoima. Tämä antaa toivoa ilmastolle. Kiinan hiilivoiman alati kasvanut käyttö kun on yksi suurimmista uhista ilmastollemme. Greenpeace on jo vuosia toiminut Kiinassa pysäyttääkseen hiilivoiman kasvun ja korvatakseen hiiltä puhtailla energiamuodoilla. Nyt tämä tavoite näyttää olevan saavutettavissa.

Mitä Kiinassa tapahtuu?

Kiinan hiilivoima on kasvanut rajusti viimeisen vuosikymmenen aikana. Tällä hetkellä Kiina kuluttaa puolet maailman hiilestä ja on maailman suurin hiilidioksidipäästöjen tuottaja. Jopa kiinalaisten asukasta kohden mitatut päästötasot ovat nousseet yli EU:n keskiarvon. Hiili on ollut ruokkimassa teollistumisprosessia, joka on nostanut satoja miljoonia kiinalaisia pois köyhyydestä. Mutta samalla ilmansaasteiden tasot ovat nousseet ennätyskorkealle, ja tämä on saanut tavalliset kiinalaiset huolestumaan yhä enemmän omasta ympäristöstään.

Viime vuosien aikana Greenpeace on Kiinassa tutkinut ja nostanut esiin ilmansaasteiden terveysvaikutuksia ja niiden yhteyttä hiilen käyttöön. Olemme onnistuneet luomaan valtaisan julkisen keskustelun ilmansaasteiden terveysriskeistä ja nostaneet keskusteluun hiilen suuren roolin tässä kaikessa. Tiimimme on nostanut esille myös muita hiilen paikallisia ympäristövaikutuksia, joista yksi merkittävimmistä on vesipula. Hiiliteollisuus kun käyttää valtavat määrät vettä raakahiilen pesemiseen ja hiilivoimaloiden viilentämiseen. Yhdessä Kiinan tiedeakatemian kanssa tehty raporttimme osoittaa, että Kiinalla ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi vettä suunnitteilla olevien hiiliprojektien tarpeisiin. Tämäkin raporttimme sai aikaan paljon mediahuomiota Kiinassa.

Käänne hiilen hillitsemisessä tulossa?

Vuosien kampanjoinnin ja useiden julkisten keskusteluaaltojen jälkeen Kiinan hallitus on alkanut antaa signaaleja siitä, että se harkitsee hiilen käytön kasvun rajoittamista. Viime vuonna Kiinassa julkistettiin 12. viisivuotissuunnitelma, maan tärkein suunnitteludokumentti, joka asettaa suuntaviivat myös hiilen käytölle. Tämän dokumentit asettamat tavoitteet eivät salli paljonkaan hiilen käytön lisäämistä. Mutta toisaalta tavoitteet eivät kuitenkaan ole sitovia.

Samana vuonna, kun sadat miljoonat kiinalaiset alkoivat Greenpeacen kampanjan vauhdittamana keskustelemaan ilmansaasteiden riskeistä sosiaalisessa mediassa, Kiinan hallitus asetti ensimmäistä kertaa kunnianhimoiset tavoitteet pienimpien pienhiukkasten vähentämiselle. Greenpeace oli myös vaatimassa tätä, koska saasteiden vähentämisellä on merkittävä rajoitus hiilen käytölle. Hallitus myöntyi lisäksi vaatimukseemme siitä, että pienhiukkassaasteita mitataan ja valvotaan julkisesti. Ilmassa on lisäksi useita merkkejä siitä, että hallitus harkitsee rajoituksia hiilen käytölle, ainakin maan tiheästi asutussa ja pahasti saastuneessa itäosassa. Tämä kaikki tarkoittaa sitä, että hiilen ongelmat aletaan vihdoin ottaa vakavasti.

Vaihtoehdot hiilelle kasvamassa

Greenpeace on myös esittänyt vaihtoehtoja hiilelle, ja puhunut uusiutuvien energiamuotojen puolesta. Kun vuonna 2004 julkaisimme ensimmäisen raporttimme tuulivoiman valtavasta potentiaalista Kiinassa, saimme kansainvälisesti hyvin skeptisen vastaanoton. Mutta Kiinan hallitus omaksui osan tavoitteistamme ja ne jopa ylitettiin. Nyt, neljäntenä vuotena peräkkäin, Kiina on ollut maailman johtava maa tuulivoimaloiden asentamisessa. Tuulesta on tullut maan kolmanneksi tärkein sähköntuotantomuoto ja se on ohittanut jopa ydinvoiman.

Viimeisen vuoden ajan olemme työskennelleet toistaaksemme tämän menestystarinan aurinkosähkön kohdalla. Työ on jo alkanut tuottaa tulosta, kun hallitus käynnisti aurinkosähkön kotimarkkinat ja jopa aurinkosähkön pientuottajille annettiin oikeus tuottaa sähköä verkkoon korvausta vastaan. Tämä on edistyksellisempää kuin Suomessa. Greenpeace on ollut Kiinassa alan edelläkävijä ja aurinkopaneeliprojektimme Pekingin varastomme katolla tuottaa jo sähköä Pekingille. Kiinasta odotetaan tulevan tämän vuoden aikana aurinkosähkön johtava maa.

(C) Kuang Yin / Greenpeace

 

Hiilen kasvua voidaan hillitä

Mutta kaikkein tärkein tavoitteemme on hiilen käytön kasvun hidastaminen ja vähentäminen. Viime vuonna tuulivoiman tuotanto kasvoi kaksi kertaa enemmän kuin hiilivoima, jopa absoluuttisina tuotantolukuina (26 TWh vs. 12 TWh). Sähkönkulutuksen kasvu hidastui  puoleen (5,5%) pitkälti talouden taantuman vuoksi. Greenpeace haluaa hidastaa sähkönkulutuksen kasvua pysyvästi ja seuraamme Kiinan provinssien energiatehokkuustavoitteiden noudattamista tarkasti. Tuulivoimaakin enemmän viime vuonna kasvoi vesivoima. Vaikka vesivoiman lisäämisellä olikin viime vuonna suuri vaikutus hiilenvoiman kasvun hillitsemisessä, emme näe sitä kestävänä ratkaisuna. Vesivoima aiheuttaa Kiinassa suuria ongelmia ja uskommekin, että tuuli- ja aurinkovoima yhdessä pystyvät korvaaman hiilivoiman kasvutarpeet jo lähivuosien aikana.

Sinä voit auttaa

Myönteisestä kehityksestä huolimatta tilanne Kiinassa on kriittisessä vaiheessa. Greenpeacen tarvitsee tehdä töitä enemmän kuin koskaan, jotta saamme positiiviset muutokset toteutumaan. Hiilivoima tuottaa edelleen keskimäärin 80 % Kiinan sähköstä. Hiiltä käytetään lisäksi suoraan teollisuudessa, mihin tarvitaan myös uusia ratkaisuja. On kuitenkin täysin mahdollista, että käännekohta hiilivoiman käytössä saavutetaan jo muutaman seuraavan vuoden aikana. Jo pelkästään Kiinan hiilivoiman kasvun pysäyttämisellä olisi merkittävä vaikutus maailman ilmastoon. Erityisesti jos myös muut suuret maat tekevät osansa päästöjen vähentämisessä.

Tiesitkö, että Kiinassa järjestöjen ei ole sallittua kerätä varoja? Siksi lahjoittajiemme tuki on ratkaisevan tärkeää hiilikampanjan työllemme Kiinassa. Siksi toivon, että sinulla olisi tänään mahdollisuus tukea työtämme lahjoituksella. Kiitos jo etukäteen, että välität!