YLE:n mukaan TVO ja Fortum saavat ympäristövaikutusten arvioinnit tehtyä ja ydinvoimalahakemukset jätettyä jo keväällä. Samalla tulee selväksi, miksi TVO:n omistajat ovat vastustaneet kynsin ja hampain EU:ssa sovittua uusiutuvan energian tavoitetta: uusiutuvan energian nopea lisääminen yhdessä energian käytön tehostamisen kanssa voi tehdä uusista ydinvoimaloista tarpeettomia. Suomen sähköntarpeen kannalta ne eivät kovin tarpeellisia ole kuitenkaan missään tapauksessa - suurin osa sähköstä menisi väistämättä vientiin.

Nyt on aika myöntää, että Olkiluoto 3:n rakentaminen on osoittautunut virheeksi. Reaktorin piti TVO:n mukaan maksaa 2,5 miljardia euroa ja rakentamisen piti kestää neljä vuotta. Nyt kustannukset ovat nousseet yli 4,5 miljardiin ja rakentamisaika seitsemään vuoteen ja hankkeessa on toistuvasti rikottu laatuvaatimuksia. Myöhästymisen takia voimalasta ei ole juuri lainkaan apua Kioton päästötavoitteen saavuttamisessa. Eduskunnan ei pidä mennä toista kertaa samaan halpaan.


Ydinvoiman nopea maailmanlaajuinen lisääminen johtaisi ydinjätteiden, uraanikaivoisten ja ydinvoimaloiden riskien moninkertaistumiseen sekä ydinaseiden leviämiseen. Suomen tulee satsata teknologiaan, jolla ratkaistaan globaaleja ongelmia, eikä luoda niitä.


Lauri Myllyvirta