Greenpeacen aktivistit osoittavat Ranskassa mieltään EDF:n ydinvoimahankkeita vastaan.

Ranskan valtion sähköyhtiö Electricité de France SA (EDF) tuomittiin eilen koviin rangaistuksiin Greenpeacen vakoilusta Ranskassa. EDF joutuu maksamaan 1,5 miljoonan euron sakot ja Greenpeacelle puolen miljoonan euron korvaukset. Lisäksi neljä tapaukseen sekaantunutta miestä saivat vankeustuomiot.

Ydinvoimayhtiöillä on kaikkialla maailmassa iso ongelma. Ydinvoima on vaarallista ja se tuottaa hengenvaarallista jätettä, joka jää perinnöksi kaikille käsitettävissä oleville tuleville sukupolville. Ja ihmiset tajuavat sen. Ala ei luota edes itse omiin väitteisiinsä, vaan turvautuu toistuvasti likaisiin temppuihin. Mahatma Gandhin ajatuksia mukaillen: ”Ensin he kieltävät meidät, sitten he nauravat meille, sitten he vakoilevat meitä, sitten me voitamme.”

EDF ryhtyi vakoilemaan Greenpeacea 2006. Tuolloin Greenpeace kyseenalaisti Iso-Britannian hallituksen aikeet lisätä ydinvoimaa yhteistyössä EDF:n kanssa.  Ydinvoimateollisuuden likaisista tempuista ei kuitenkaan tarvitse hakea esimerkkejä Ranskasta saakka. Kun Olkiluoto 3:sta päätettiin vuonna 2002, eduskunnalle ja kaikille suomalaisille esiteltiin puhdasta pötyä.

Nyt tiedämme, että Areva-Siemens myi suomalaisille laitoksen prototyypin, jota ei ollut vielä edes loppuun suunniteltu, ja jonka valmistumisajasta ja hinnasta myyjällä oli vain hurskaita arvailuja. Ei riittänyt 2,5 miljardia, ei valmistunut vuonna 2009, ei vähentyneet ilmastopäästöt eikä tullut suomalaisille töitä – Satakunnan työttömyysaste on 9,3 prosenttia. Eikä ole tullut sähköäkään. Olkiluodossa on keskeneräinen työmaa. Rakennustyöt ovat olleet yhtä turvallisuuslaiminlyöntien sarjaa ja automaatiojärjestelmä on edelleen piirustuspöydällä. Areva-Siemenskin on matkan varrella kutistunut Arevaksi, kun Siemens hyppäsi kelkasta älytessään, mihin maailman energiantuotanto on menossa.

Suomessa ei toivottavasti turvauduta ihan yhtä härskiin peliin kuin Sellafieldin ydinjätteen käsittelylaitoksessa. Kolmenkymmenen vuoden ajan Sellafieldissä ja ydinvoimaloissa työskennelleiden sairauksiin kuolleiden ihmisten elimiä toimitettiin salaa Sellafieldiin tutkittavaksi, jonka jälkeen ne siirrettiin matala-aktiivisen jätteen varastoon.  Ruumiinavauksen tehneet oikeuslääkärit ja ydinvoimateollisuus muodostivat hyvä veli -kerhon, jonka tarkoituksena oli peitellä säteilyn ja kuolemaan johtaneen sairauden yhteys.

Ranskan tuomio toi julkisuuteen, kuinka epätoivoisia  ydinvoimayhtiöt ovat yrittäessään jarruttaa toimialansa häviämistä historian suureksi virheeksi. Toivottavasti me Euroopan viimeiset sinisilmäiset osaamme avata silmämme. Ei ole kovin järkevää olla ydinvoimateollisuuden koe-eläimenä. Tehdään mieluummin energiavallankumous.

JUHA AROMAA