Kaksi jääkarhuksi pukeutunutta aktivistia kiipesi Statoilin öljynporauslautta West Herculesille Ølenissä Norjassa 10. huhtikuuta 2013 vastustaakseen öljynporausta Barentsinmerellä. © Nick Cobbing/Greenpeace

 
Tänä aamuna kaksi jääkarhuksi pukeutunutta aktivistia nousi Statoilin öljynporauslautta West Herculesille Ølenissä Norjassa.

Norjassa? Statoilin lautalle? Eikö Norja ole tullut tunnetuksi ympäristöasioissa yhdeksi maailman edistyksellisimmistä maista? Ja Statoil yrittää öljyhiekkahankkeistaan huolimatta pitää yllä mainetta maailman vastuullisimpana öljy-yhtiönä.

Kauniin vuonomaisemilla koristellun kuvan takana on rumia piirteitä. Vaikka Norja toisaalla on ilmastonmuutoksen torjunnan rahoittaja, raha on tullut öljystä. Ja öljyn hankkimiseksi – ja ehkä myös kansallisen itsetunnon näyttämiseksi – Norja ja sen öljy-yhtiö Statoil pitävät Arktista kotivesinään, joilla he saavat tehdä mitä tahansa.

Ølenistä öljynporauslautta, jolla Greenpeace-jääkarhut vierailivat, on lähdössä Barentsinmerelle. Alueella on yhdeksän porauspaikkaa, joista yksi on 74. leveyspiirillä. Tämä olisi maailman pohjoisin piste, jossa öljyä porataan.

Statoililla on selvä suunta. Se tähtää pohjoiseen löytääkseen viimeisetkin öljyvarat. Sekä yksin Barentsinmerellä että yhdessä venäläisen Rosneftin kanssa idempänä. Aivan kuten Shell joka Yhdysvaltojen tiukempien ympäristömääräysten ahdistelemana hakee Venäjän Arktikselta uusia apajia Gazpromin kanssa. Eilen Shellin hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila allekirjoitti sopimuksen yhteistyöstä Gazpromin kanssa Vladimir Putinin valvovien silmien alla.

Kaikki eivät halua Statoilia poraamaan Arktikselle. Sitä eivät halua 2,7 miljoonaa ihmistä, jotka haluavat Arktiksesta suojelualueen. Sitä eivät halua myöskään 17 000 Venäjän kansalaista, jotka ovat vedonneet Norjan pääministeri Jens Stoltenbergiin, jotta Statoil jättäisi Arktiksen rauhaan.

Ei siis koiraa karvoihin katsomista. Norjalainen, suomalainen tai venäläinen, kun öljykuume iskee, Arktiksen herkkä luonto ollaan valmiit uhraamaan. Ellemme me estä sitä. Jos et vielä ole vaatinut Arktiksen suojelua, tee se nyt.

Lue lisää Statoilista, Rosneftistä, Shellistä ja Gazpromista interaktiivisesta kartasta. Samalla voit seurata pohjoisnavalle matkalla olevaa retkikunta Auroraa.

JUHA AROMAA