Greenpeacen laiva poistuu Karanmereltä Venäjän rannikkovartioston pakottamana

Greenpeacen laiva Arctic Sunrise on päättänyt poistua Karanmereltä ja Koillisväylältä Venäjän rannikkovartioston uhatessa miehistöä voimankäytöllä.

Lehdistötiedote - elokuu 26, 2013
Koillisväylä - Greenpeacen laiva Arctic Sunrise on päättänyt poistua Karanmereltä ja Koillisväylältä Venäjän rannikkovartioston uhatessa miehistöä voimankäytöllä.

26. elokuuta 2013 Greenpeacen laiva Arctic Sunrise on päättänyt poistua Karanmereltä ja Koillisväylältä Venäjän rannikkovartioston uhatessa miehistöä voimankäytöllä.

Greenpeacen laiva Arctic Sunrise on päättänyt poistua Karanmereltä ja Koillisväylältä Venäjän rannikkovartioston uhatessa miehistöä voimankäytöllä.

 

Noustuaan Arctic Sunriselle rannikkovartiosto väitti jälleen kerran, että laiva olisi saapunut Koillisväylälle laittomasti - väite, jonka Greenpeace kiistää. Rannikkovartiosto ilmoitti aloittavansa voimakeinojen käytön, mukaanlukien tulen avaamisen, mikäli laiva ei poistu alueelta.

Greenpeace saapui paikalle protestoimaan rauhanomaisesti ja väkivallattomasti Venäjän valtionyhtiö Rosneftin sekä yhdysvaltalaisen öljyjätti ExxonMobilin arktista öljynetsintää.

Laiva poistuu Koillisväylältä tänään, mutta Greenpeace International ottaa yhteyttä Hollannin hallitukseen tehdäkseen valituksen, joka koskee kansainvälisen merioikeuden sekä sananvapauden rikkomista. Arctic Sunrise purjehtii Hollannin lipun alla.

“Olemme osoittaneet rauhanomaisesti mieltä arktista öljynporausta vastaan. Emme ole tehneet mitään sellaista, mikä oikeuttaisi voimankäytöllä uhkaamisen. Poistumme nyt alueelta, jotta emme turhaan riskeeraa miehistön turvallisuutta, mutta kampanja ei pääty ennen kuin öljynporaus Arktiksella on kielletty. Pidämme jatkossakin esillä, mitä öljy-yhtiöt kaikessa hiljaisuudessa puuhaavat Venäjän Arktiksella, sanoo Christy Ferguson, Greenpeacen Arktis-kampanjoitsija Arctic Sunrisella.

“Sitä ihmettelee, hyväksyvätkö ExxonMobilin tai Rosneftin johtajat tämän kovaotteisen vastaanoton, joka varmasti vain vahingoittaa jo valmiiksi heikkoa mielikuvaa arktisesta öljynporauksesta.”

Yhteystiedot

Tapio Laakso, ohjelmajohtaja, p. 040 181 6559

Matti Ikonen, Arktis-kampanjoitsija, p. 0400 257 755

Greenpeace International (englanniksi): tai +31 20 718 24 70 (yhteydet laivalle)

Lisätietoja

Valokuvia laivaan nousemisesta löytyy täältä: http://photo.greenpeace.org/C.aspx?VP3=ViewBox&STID=27MZIFVDLB65&CT=Story

Aiemmin tänään julkaistu tiedote laivaan nousemisesta: http://www.greenpeace.org/finland/fi/media/lehdistotiedotteet/--Venaja-rannikkovartiosto-nousi-Greenpeacen-laivalle/