Porauspaikan valtaus jatkuu

Norjan ympäristöministeri hylkäsi Greenpeacen valituksen

Lehdistötiedote - toukokuu 30, 2014
30.5.2014. Norjan ympäristöministeri Tine Sundtoft on hylännyt Greenpeacen valituksen, jossa vaadittiin Norjaa suojelemaan Barentsinmerellä sijaitsevaa Karhusaarta ja kieltämään öljynporaus alueella. Yli 125 000 ihmistä vetosi ministeriin arvokasta luonnonsuojelualuetta uhkaavien porausten kieltämiseksi.

 

Valituksen perusteina olivat sekä Karhusaaren läheisyys että porauspaikan lyhyt etäisyys talvijään alueesta. Mahdollinen öljyvuoto olisi käytännössä mahdotonta puhdistaa. Ympäristöministeriön mukaan alue ei ole erityisen arvokas, eivätkä poraukset riko voimassa olevia määräyksiä.

”Ympäristöministeri väittää, ettei tämä Pohjoisen jäämeren osa ole erityisen arvokas tai haavoittuva. Olemme eri mieltä. Talvijään alue, jolla öljynporaus Norjassa on kiellettyä, on vain 25 kilometrin päässä. Statoilin oma analyysi osoittaa, että mahdollinen öljyvuoto voisi saartaa Karhusaaren alle viikossa”, sanoo Greenpeace Nordicin Arktis-kampanjavastaava Tapio Laakso.

Greenpeacen laiva Esperanza jatkaa edelleen porauspaikan laillista valtausta.

”Isoilla öljy-yhtiöillä on rahaa ja korkean tason yhteyksiä, mutta samaan aikaan miljoonat ihmiset ympäri maailman vaativat Arktiksen suojelua. Greenpeacen laiva Esperanza on asettunut Statoilin porauspaikalle, eikä Greenpeacelle ole toistaiseksi esitetty ainuttakaan syytä, miksi öljy-yhtiöllä olisi suurempi laillinen oikeus olla kyseisessä paikassa kuin meillä”, Laakso sanoo.

Greenpeace International on osoittanut mieltä Statoilin arktista öljynporausta vastaan tiistaiaamusta asti.

Lisätietoja:
Tapio Laakso, Greenpeace Nordicin Arktis-kampanjavastaava, p. 040 181 6559 
Birgitte Lesanner, Greenpeace communications officer (yhteydet laivalle), +45 2395 1214 

Valokuvia ja videoita saatavilla:

http://photo.greenpeace.org/C.aspx?VP3=ViewBox_VPage&ALID=27MZIF3CYY_Y&CT=Album