Ilmastomainoksemme vetosi lasten puolesta

Lehdistötiedote - huhtikuu 20, 2007
Greenpeacen ilmastonmuutosaiheinen TV-mainos, jota esitettiin vaalien alla MTV3- ja Subtv-kanavilla, herättää edelleen keskustelua. Mainonnan eettisen neuvoston perjantaina tehdyn päätöksen mukaan mainoksen pelkoa herättävä tunnelma on perusteltu, ja Greenpeace kiinnittää huomiota tärkeään asiaan.

Greenpeacen mainoselokuvan tähti Aino Louhimies.

Neuvosto kuitenkin pitää eettisesti arveluttavana, että mainoksessa on kuvattu tilanne, jossa lapsen turvallisuus on laiminlyöty. Greenpeace muistuttaa, että mainoksen tarkoituksena oli nimenomaan kiinnittää huomiota siihen, että ilmastonmuutos uhkaa nykypäivän lasten tulevaisuutta.

- Mainoksessa laitan lapseni kylpyyn ja unohdan arkiaskareideni keskellä hanan päälle. Rakastava vanhempi ei varmasti tekisi tällaista tarkoituksella, mutta olemme kuitenkin asettamassa välinpitämättömyydellämme tulevat sukupolvet aivan yhtä suoraan ja vakavaan vaaraan. Vedestä voi tulla vakava ongelma jo lastemme elinaikana tulvien, hirmumyrskyjen, merenpinnan nousun ja kuivuuksien aiheuttaman vesipulan vuoksi, mainoksessa näyttelevä Laura Malmivaara kuvaa.

Mainoksen ohjasi vapaaehtoistyönä Aku Louhimies, ja siinä näyttelevät Louhimiehen puoliso Laura Malmivaara ja pariskunnan tuolloin yhdeksänkuinen tytär Aino. TV-spotin suunnittelivat vapaaehtoistyönä Suomen suurimman mainostoimiston PHS:n työntekijät. TV-mainos kehotti suomalaisia vaatimaan poliitikoilta toimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

- Mainoksessa on eettisen neuvoston mielestä perusteettomasti kuvattu tilanne, jossa pienen lapsen turvallisuutta koskevat seikat laiminlyödään. Tästä ja puhtaasti tästä mainoksessa on kysymys. Seuraavan sukupolven turvallisuutta laiminlyödään koko ajan ja sen tekee tämä sukupolvi - vielä osin tietämättömyyttään. Mainontaa pidetään yleensä epäeettisenä sen takia, ettei se välitä totuutta. Tässä tapauksessa se välittää vain ja ainoastaan totuuden, sanoo PHS-mainostoimiston luova johtaja Erkko Mannila.

Mainos päättyy lapsen nauruun, millä haluttiin osoittaa, että mainoksen lapsi voi hyvin ja myös ilmastonmuutoksen torjuminen on vielä mahdollista.

- Maailman terveysjärjestön mukaan 150 000 ihmistä kuolee jo nyt vuosittain ilmastonmuutoksen takia vesipulaan, nälkään ja tauteihin. Mikään mitä voimme näyttää televisiossa ei pääse lähellekään todellisuutta. Tietoisuus ilmastonmuutoksesta ei näy vielä läheskään riittävästi toimintana poliittisessa päätöksenteossa tai ihmisten arkisissa valinnoissa, joten mielestämme ilmastonmuutoksen vakavuudesta muistuttamista edelleen tarvitaan, Greenpeacen ilmastokampanjavastaava Kaisa Kosonen toteaa.