Vetoomus palmuöljydieseliä vastaan luovutetaan Helsingin kaupunginvaltuustolle

Lehdistötiedote - toukokuu 27, 2009
Tänään keskiviikkona kello 17 luovutetaan 10 400 kansalaisen allekirjoittama vetoomus palmuöljydieselin käytöstä luopumiseksi Helsingin kaupunginvaltuustolle. Vetoomusta ovat luovuttamassa Greenpeacen palmuöljykampanjoitsija Maija Suomela ja indonesialainen metsäaktivisti Ade Fadli Itä-Kalimantanilta Borneon saarelta.

Oranki Espoon Tapiolassa.

- On lohduttavaa, että näin moni suomalainen on huolestunut, mitä ihmisille ja sademetsille kotiseudullani tapahtuu. Palmuöljyn kysynnän kasvun myötä malesialaiset palmuöljy-yhtiöt laajentavat kasvavassa määrin toimintaansa Indonesiaan. Paikalliset ihmiset ovat riippuvaisia paikallisyhteisöjen maista ja sademetsistä, mutta suurten plantaasien raivaus ajaa heidät pois omilta mailtaan ja vie heiltä perinteiset elinkeinot. Samalla tuhoutuu monen uhanalaisen lajin elinympäristö - kuten orangin, jota täällä on käytetty kampanjan symbolina, Ade Fadli sanoo.

Helsingin kaupungin liikennelaitos HKL ja Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunta YTV aloittivat palmuöljydieselin testaamisen syksyllä 2007. Kokeilussa on mukana noin puolet pääkaupunkiseudun busseista. Kokeilu saattaa johtaa palmuöljydieselin laajamittaiseen käyttöönottoon vuonna 2010.

Helsingin, Espoon ja Vantaan valtuustoissa on kussakin tehty valtuustoaloite palmuöljydieselistä luopumiseksi. Helsingissä ja Espoossa aloitteen on allekirjoittanut valtuutettujen enemmistö. Tänään Helsingin kaupunginvaltuutetuille luovutettu vetoomus luovutetaan myös Espoon ja Vantaan kaupunginvaltuutetuille.

- Yli 10 000 kansalaista sanoo STOP ihmisoikeusloukkauksille, sademetsien tuholle ja ilmastonmuutokselle. He vaativat palmuöljydieselin käytön lopettamista, sillä joukkoliikenteen positiivisia ympäristövaikutuksia ei saa pilata kestämättömien polttoaineiden käytöllä, sanoo Maija Suomela.

Neste Oil investoi tällä hetkellä NExBTL-tuotantolaitoksiin Porvoossa, Singaporessa ja Rotterdamissa. Uusien laitosten valmistuttua yhtiön NExBTL tuotantolaitosten yhteenlaskettu tuotantokapasiteetti on 1,94 miljoonaa tonnia vuodessa.

Kahden vuoden kuluttua Neste Oilin palmuöljyn tarve on keskimäärin neljä prosenttia maailman tämänhetkisestä palmuöljyn tuotannosta. Näin suurta kysynnän kasvua ei voi tyydyttää raivaamatta uusia plantaaseja sademetsiin. Palmuöljyn jo nyt kestämätön kysyntä kasvaa edelleen, jos sitä aletaan käyttää

liikennepolttoaineena.

Palmuöljytuotannon ympäristövaikutuksista kertovaan valokuvanäyttelyyn voi tutustua Helsingissä Pasilan kirjastossa, Kellosilta 9, kesäkuun 6. päivään saakka.

Ade Fadlin puhe luovutustilaisuudessa