Nike sitoutuu myrkyttömään tulevaisuuteen

Pystyykö Adidas parempaan?

Erikoisartikkeli - elokuu 18, 2011
Maailman #1 urheilubrändi, Nike, on ottanut vastaan myrkyttömyyshaasteemme: se sitoutui tänään virallisesti poistamaan kaikki vaaralliset kemikaalit alihankintaketjustaan ja tuotteiden elinkaarestaan vuoteen 2020 mennessä. Tämä on huomattava voitto maailman vesiensuojelukampanjallemme, ja askel myrkyttömäään tulevaisuuteen.

Pystyykö Adidas päihittämään Niken muuvit? Kuva videostamme "Nike vs Adidas", katsottavissa Youtubessa.

Niken päätös saatiin vain viisi viikkoa Detox-kampanjamme aloittamisen jälkeen, joka lähti liikkeelle julkaistuamme "Dirty Laundry" -raportin, joka paljasti kaupalliset yhteydet suurten vaatebrändien - kuten Nike, Puma ja Adidas - ja alihankkijoiden välillä, jotka päästävät vaarallisia kemikaaleja Kiinan jokiin. Haastoimme nämä brändit kilpailemaan myrkyttömän maailman mestaruudesta, jotta ne sitoutuisivat työskentelemään alihankkijoidensa kanssa poistaakseen myrkylliset kemikaalit vaatteistaan ja Kiinan joista.

Greenpeacen aktivistit vaativat 18.8.2011 kahdella isolla banderollilla Vantaalla Adidaksen tehtaanmyymälällä Adidasta sitoutumaan myrkkyjen poistamiseen tuotteistaan ja alihankintaketjustaan.

Nike sanelee vauhdin

Puma harppasi ensimmäisenä johtopaikalle myrkyttömyyshaasteessa julistamalla ryhtyvänsä myrkyttömäksi. Puman sitoutuminen vaarallisten kemikaalien poistamiseen koko tuoteportfoliostaan on täytynyt jättää kilpailijansa miettimään mitä he voisivat tehdä pärjätäkseen paremmin kilpailutilanteessa. Nyt Puma ja Nike ovat johdossa, ja Adidas kaukana jäljessä.

Nike myös suostui (lausunnossaan) ottamaaan kannan siihen, että massoilla on oikeus tietää. Nike lupaa täyden läpinäkyyden toiminnassaan koskien alihankintatehtaidensa kemikaalipäästöjä. Mitä enemmän yleisö tietä näistä tehtaista vapautetuista kemikaaleista, sitä enemmän painostus saastuttamisen lopettamiseksi kasvaa. Tämän tärkeyttä ei voi painottaa liikaa.

Urheilujätti on myös luvannut käyttää vaikutusvaltaansa, tietoaan ja kokemustaan auttaakseen eliminoimaan vaaralliset kemikaalit tekstiilialalta.

Barcelona vs Real Madrid

Greenpeacen aktivistit heijastivat FC Barcelonan ja Real Madridin välisen ottelun yhteydessä urheiluvaatteiden myrkyttömyyttä vaativia iskulauseita Barcelonassa Nou Campin stadionilla 17.8.2011

Pystyykö Adidas parempaan?

Sitoutumalla siivoamaan toimintansa, Nike näyttää merkkejä mahtavuudestaan - mutta tarkkailemme yrityksen toteuttamissuunnitelmaa, joka on määrä julkaista 18. lokakuuta. Vaikka Nike otti johdon, se ei tarkota että Adidas tai muut vaateyritykset voisivat heittää pyyhettä kehään. Peli jatkuu, ja Adidaksen tulisi seurata Niken kannoilla myrkyttömään tulevaisuuteen.

Adidaksella on paljon tehtävää. Jos he haluavat pärjätä kilpailussa, heidän tulee sitoutua nollapäästöihin ja ottaa johtoasema kehittämällä läpinäkyvyyttä vaatetusalalla ja auttaa muita pysäyttämään vaarallisten kemikaalien päästöt, joita nykyisin käytetään valmistusprosessissa.

Greenpeace teki "Green My Applen" uudestaan

Myrkkykampanjan kantava voima tulee vuoden pituisesta tutkimustyötä tekstiilialan aiheuttaman vesien saastumisen parissa Kiinassa, jossa elintärkeä tutkimus auttoi meitä yhdistämään vaaralliset kemikaalit ja niiden vaikutukset vesistöihin (kuten Jangtse ja Helmijoen suisto) tekstiilitehtaisiin ja kansainvälisiin vaatebrändeihin.

Näistä brändeistä yhdessä ryhmässä oli todennäköisintä potentiaalia ryhtyä myrköttömän tulevaisuuden edelläkävijöiksi: Johtavat urheiluvaateyritykset kuten Nike ja Adidas. Ne eivät ainoastaan markkinoi itseään johtajina ja innovaattoreina, vaan niillä on myös kokoa ja vaikutusvaltaa alihankkijoihinsa, jotta ne voisivat eliminoida vaaralliset kemikaalit koko alihankintaketjustaan.

Myrkyllisten käytäntöjen muuttaminen koko teollisuudenalalla voi olla uuvuttava tehtävä, joten etsimme potentiaalisen johtajan joka voi muuttaa sekä omaa toimintaansa että muiden. Kuten Green My Apple -kampanajassa muutama vuosi sitten, oli äärimmäisen tärkeää osallistaa innovatiiviset alan johtajat, sellaiset yritykset jotka ovat valmiita laittamaan sloganinsa toimintaan osoittaakseen että mikään ei ole mahdotonta ("impossible is nothing", Adidas). Greenpeacen rohkaisusta Applesta tuli maaliskuussa 2009 ensimmäinen kannettavien valmistaja, joka poisti myrkyllisen PVC:n (poly vinyl chloride) ja BRF:n (brominated flame retardants)  tuotteistaan. Toistaiseksi tekstiilikampanjassa oikeilla raiteilla ovat vain Nike ja Puma, mutta ne ansaitsevat tunnustusta siitä hyvästä.

Nike vs Adidas Detox Challenge taivaalta

Myrkkykampanjan toimintaa Buenos Airesissa, Argentinassa


Yli 50,000 ihmistä allekirjoitti vetoumuksen (nyt suljettu) Niken ja Adidaksen toimitusjohtajille, ja tuhannet jakoivat kampanjaa sosiaalisessa mediassa, blogeissa, lähettivät logoehdotuksia ja kampanjaideoita. Matka on vielä pitkä, mutta perille päästään. Adidaksella on näytön paikka, ja kaikki katselevat.

Osallistu

Jaathan tämän tarinan muistuttaaksesi ihmisiä että painostus toimii, yhdessä voimme voittaa, ja että on toivoa tulevaisuudesta ilman myrkkyjä.