Ringhals muistuttaa - turvallista ydinvoimaa ei ole

Lehdistötiedote - syyskuu 26, 2011
Ydinvoimasta ei saa turvallista. Sen takia käytöstä poistettu reaktori on turvallisin reaktori. Tästä päivästä alkaen kaikki Ringhalsin ydinvoimalan neljä reaktoria on pysäytetty turvallisuuspuutteiden takia. Greenpeacen aktivistit heijastivat tänä aamuna voimalan seinään sanat "Ruotsin turvallisin reaktori?"

 

Tämän vuoden toukokuussa Ringhalsissa oli tulipalo, jonka yhteydessä sattumalta kakkosreaktorin hätäjäähdytysjärjestelmästä löydettiin vähintään 20 vuotta sitten hitsaustöiden jäljiltä jäänyttä romua. Tarkastuksen yhteydessä myös nelosreaktorista löytyi roinaa. Ykkösreaktori on pysäytetty rutiinitarkastuksen takia. Säteilyturvallisuusviranomainen on määrännyt, ettei kakkos-, kolmos- ja nelosreaktoria saa käynnistää ennen kuin voimalan turvallisuustarkastuksista on tehty selvitys.

Ruotsin sähköntuotantokapasiteetista on nyt viidennes pois käytöstä. Länsi-Ruotsissa Varbergissa sijaitsevan voimalan omistavat Vattenfall ja E.ON, joka suunnittelee Pohjois-Suomeen uutta ydinvoimalaa.

"Roina Ringhalsin hätäjäähdytysjärjestelmissä olisi aiheuttanut pahoja ongelmia, jos hätäjäähdytystä olisi tarvittu", sanoo Greenpeacen energiavastaava Martina Krüger.

"Ruotsin kymmenestä ydinreaktorista vain kolme, Forsmark 1 ja 2 sekä Oskarshamn 1 ovat tällä hetkellä käynnissä täydellä teholla. Muut on pysäytetty tai ne käyvät vajaateholla. Se on hyvä muistutus, että ydinvoima ei ole luotettava tapa tuottaa sähköä. Mitä nopeammin olemme riippumattomia epävarmasta ja vaarallisesta ydinvoimasta, sitä parempi", Krüger sanoo.

Aiheet