Våre krav til ny regjering

Nyhet - 12 september, 2017
Til tross for at miljøpartiene gjør et godt valg og fossilpartiene går tilbake, blir sannsynligvis Høyre og FrP sittende i regjering. Behovet for en sterk miljøbevegelse er større enn noen gang. Det er avgjørende for å holde miljøsaken i fokus de nærmeste årene og det er viktigere enn noensinne at vi holder politikerne i tøylene. Det er et ansvar vi tar på største alvor.

Barents Sea, NorwayGreenpeace og Natur og Ungdom protesterer ny oljeutvinning i Arktis, og peker på utallige problemer knyttet til Goliat-plattformen. Det er den første, og så langt eneste plattformen som produserer olje i Barentshavet. Politiet har etterforsket utslipp av miljøskadelige kjemikalier og ansatte ved riggen har krevd stanse i produksjonen ved riggen på grunn av frykt for en storulykke i Barentshavet.Greenpeace and Nature and Youth protests new Arctic oil exploration, pointing to numerous issues with the Goliath Platform. It's the first and only oil rig to produce oil in the Barents Sea, and it has a long track record of accidents such as emissions of environmental pollutants. Safety representatives in the crew have also demanded a shutdown in the production at the platform due to safety issues, and the fear of a big accident in the Barents Sea.

-De store partiene hadde åpenbart undervurdert befolkningens ønske om en tøffere olje- og klimapolitikk før valget, og vi forventer at de når tar velgernes krav om mye tøffere klimapolitikk på alvor og stanser all tildeling av nye oljelisenser, sier Truls Gulowsen i Greenpeace.

Arbeiderpartiet oppnådde sitt laveste valgresultat fra opposisjon siden før krigen. Vi tror Ap sin tilbakegang skyldes at partiet manglet en klar retning, var for likt Høyre og FrP i oljepolitikken, for uklare på klimaproblemet og for arrogante til samarbeid med andre partier. Vi har store forventninger til at Ap, sammen med resten av opposisjonen, vil bruke tiden til å utvikle god politikk for en nødvendig ordnet omstilling fra dagens oljeøkonomi til framtidens Norge.

Krf og Venstre vil sannsynligvis inngå samtaler med Høyre. Det er deres fortjeneste at den borgerlige regjeringen får sitte videre. De bør derfor forhandle om regjeringsplassen de fortjener, og felle regjeringen nådeløst om de ikke får nødvendig gjennomslag for miljø, klima, menneskerettigheter og nødvendig omstilling av oljelandet Norge.

 Våre hovedkrav til de kommende regjeringsforhandlingene er:

- Ingen nye oljefelt

- Varig vern av havområdene rundt Lofoten, Vesterålen, Senja, Bjørnøya, Skagerrak, Mørebanken, Jan Mayen og iskanten mot oljeboring.

- Full gjennomgang av oljeskatteregimet og Norges klimarisiko.

- Fossilfritt Oljefond.

- Solide omstillingstiltak for de som må begynne å finne jobber utenfor oljesektoren.

Vi ser ingen grunn til at Venstre og KrF skal akseptere en fortsatt Solberg-regjering med svakere miljømål enn i forrige periode.

Neste milepæl for Norges klimafiendtlige oljepolitikk vil være når Greenpeace og Natur og Ungdom sitt klimasøksmål skal behandles i Oslo Tingrett fra 14. november.

Les mer om rettsaken her - Klimarettsaken

Truls Gulowsen, leder i Greenpeace Norge