Skog og landbruk
Verdens skoger er hjem til 80 prosent av alle landbaserte dyr og planter, regulerer klimaet, gir oss oksygen og rent vann og holder nøkkelen til å bekjempe klimakrisen. Uten skoger kan vi ikke ha bærekraftig landbruk, og vil miste både natur og livsgrunnlag.


50 mill.
hektar skog har blitt ødelagt for produksjon av varer siden 2010

80 %
av den globale avskogingen skyldes landbruk

+25 %
økning i avskoging i Brasil i 2020

Problemet
Intakte og robuste økosystemer er helt avgjørende både for vår og planetens helse, og for at vi skal overleve som art. Men storstilt vareproduksjon og industrielt landbruk ødelegger skogene i en alarmerende hastighet. Dette har alvorlige konsekvenser for økosystemer, natur, dyr og mennesker.
Produksjon av landbruksvarer som storfekjøtt, soya og palmeolje er en hovedårsak til avskoging. Gruvedrift, tømmerhogst, skogbranner og klimaendringer bidrar også sterkt til at skoger raseres.
Lær mer om sakene

Regnskogen i
Amazonas

Regnskogen i
Kongo

Regnskogen i
Indonesia

Avskoging

Matindustrien

Urfolk
Hva vi gjør
Greenpeace jobber for at vi alle kan ta gode og bærekraftige valg som forbrukere, mens vi kjemper for forandring på systemnivå. Vi jobber for å stoppe avskogingen og sørge for at maten vi produserer og spiser, ikke bidrar til å ødelegge planetens grønne lunger. Skogene må beskyttes og restaureres slik at de livsviktige økosystemene får hentet seg inn.
I solidaritet og samarbeid med urfolk og allierte, overvåker og dokumenterer vi avskogingen og utgir rapporter om hvilken påvirkning industrielt landbruk har på skogene. Gjennom sterke krav og politisk press har vi bidratt til EUs skoglov, som ble vedtatt høsten 2022, og som vil forhindre import av varer som har bidratt til avskoging og brudd på menneskerettigheter. Her i Norge jobber vi for å stoppe godkjennelsen av en frihandelsavtale med Brasil, som kan sende Amazonasregnskogen forbi vippepunktet.

Fakta
Vi dokumenterer og rapporterer jevnlig om ulike problemstillinger innenfor skog, landbruk og mat. Her finner du de siste rapportene våre.
-
Metan – den farlige gassen som koker kloden
Metan er en kraftig klimagass og en stor bidragsyter til klimaendringene. Her er sju spørsmål og svar om gassen metan, som gjør mye skade på klimaet vårt.
-
Oljefondet: Åtte ting du bør vite
Oljefondet, eller Statens pensjonsfond utland (SPU), er et av verdens største fond. Lær om det norske Oljefondet og klima, miljø og menneskerettigheter.
-
Fracking: en omstridt form for olje- og gassutvinning
Fracking er en svært kontroversiell metode for utvinning av olje og gass. Mange europeiske land har forbudt fracking fordi det har utallige negative konsekvenser for miljø, klima, dyr og mennesker.
-
Din guide til miljø- og klimasøksmål mot den norske staten
Forvirret over de mange søksmålene Greenpeace og andre miljøorganisasjoner har på gang? Lær om de viktigste miljø- og klimasøksmålene mot den norske staten.
Utforsk andre temaer

Klimaendringer

Energi

Natur

Hav
