Hav
Havet dekker mer enn to tredjedeler av jorda, er hjem for millioner av dyrearter, en viktig matkilde for flere milliarder mennesker og produserer over halvparten av jordas oksygen. Å beskytte livet i havet er avgjørende for å takle både natur- og klimakrisa.


2/3
av jorda er dekket av hav

3 mrd.
mennesker har havet som viktig matkilde

50 %
av jordas oksygen blir produsert i havet

30 %
av havet må beskyttes innen 2030

Problemet
Forurensing fra plast og andre giftige stoffer, klimaendringer som gjør havet varmere og surere, samt overfiske og ødeleggelse av havbunnen, er blant de største truslene mot havet. Til tross for dette er i dag kun en liten andel av verdens havområder beskyttet mot menneskers destruktive aktiviteter.
Lær mer om sakene

Plast i havet

Fiskeri

Trusler mot havet

Gruvedrift på havbunnen
Hva vi gjør
Forskerne er samstemte om at minst 30 prosent av havet må vernes innen 2030. I mange år har vi jobbet for at FN skal innføre en global havavtale som gjør det mulig å opprette marine verneområder. I 2023 ble FN-landene endelig enige om en avtale! Den er avgjørende for at vi skal klare å verne 30 prosent av havet. Vi jobber for at alle land skal ratifisere avtalen så fort som mulig, slik at den faktisk trer i kraft, og fortsetter arbeidet for at 30 prosent av havet blir vernet.
Vi jobber for en global plastavtale som bekjemper plastkrisen. Vi legger også press på selskaper som masseproduserer skadelig engangsplast som havner i havene våre, undersøker den industrielle fiskeindustrien og avslører skadelig og ulovlig praksis. Vi sprer fakta og produserer rapporter om den viktige rollen havet spiller på planeten vår.
Gjennom fredelige aksjoner protesterer Greenpeace mot destruktive aktiviteter som bunntråling og gruvedrift på havbunnen, og presser selskaper og myndigheter til å handle. Vi står sammen med lokale fiskere og fagforeninger for å stoppe overfiske og støtte lokalbefolkningens kamp for rettferdighet i fiskerisektoren. Vi drar på skipsekspedisjoner for å undersøke og dokumentere hvordan viktige leveområder for livet i havet blir ødelagt.

Fakta
-
Plast er laget av olje og gass og fører til store klimagassutslipp
99 prosent av all plast er laget av olje og gass. Plast ødelegger ikke bare natur og hav, men også klima. Derfor må vi redusere produksjonen av plast.
-
Dyr i Arktis som kan trues av gruvedrift på havbunnen
I Arktis lever mange flotte og unike dyr. Her er fem fascinerende arter som kan bli påvirket av gruvedrift, eller mineralutvinning, på havbunnen i Arktis.
-
8 vanlige misforståelser om gruvedrift på havbunnen
Gruvedrift på havbunnen er en ny industri som truer livet i havet. Her svarer vi i Greenpeace på åtte vanlige misforståelser om gruvedrift på havbunnen.
-
Gruvedrift på havbunnen: Alt du må vite om mineralutvinning på havbunnen
Norge åpner for gruvedrift på havbunnen, noe Greenpeace vil stanse. Finn ut hvorfor gruvedrift og havbunnsmineraler ikke er løsningen på det grønne skiftet.
-
Hva er greia med FNs havavtale? 11 spørsmål og svar
I mange år har vi jobbet for at FN skal innføre en global havavtaleHer er noen spørsmål og svar om havavtalen, hva den betyr for havet, og hva som skjer nå.
-
Slik sikret vi en historisk global havavtale
Landene i FN har endelig blitt enige om en global havavtale. Greenpeace har vært en del av bevegelsen som har kjempet for å sikre avtalen – slik gjorde vi det.
-
Hvor mye vet du om hvaler?
Hvaler er enestående skapninger med skjulte egenskaper og talenter. Her er 11 fantastiske fakta om hvaler som viser hvor avgjørende de er for verdenshavene.
-
Du har sett Seaspiracy på Netflix – hva nå?
Dokumentaren Seaspiracy fra strømmegiganten Netflix har skapt heftig debatt om hvordan vi best redder havet. Dette er våre tanker om filmen.
-
Plast og plastforurensning: 5 løsninger
Hvordan løser vi problemet med plast? Plastforurensning er et globalt problem som må løses internasjonalt. Les hvordan vi jobber, og hvordan du kan bli med.
-
Plast i havet: Fakta og konsekvenser
Plast i havet ødelegger dyrelivet og forverrer problemene med forurensing. Se fakta om konsekvensene av plast i havet og bidra til å løse problemet.
-
Fossile brensler kan erstattes. Det kan ikke vann.
Ferskvann er en dyrebar og begrenset ressurs som er helt nødvendig for alt liv på jorda. Likevel er vi nå vitne til en økende global vannkrise.
-
Fire grunner til at vi trenger en ny FN-avtale for å redde havet
I FN forhandler verdens land nå om en global havavtale. Verdens land skal bli enige om reglene for hvordan vi forvalter havområdene i internasjonalt farvann.
-
Lost City og trusselen fra gruvedrift på havbunnen
Ny teknologi har skapt muligheten for en ny type utnyttelse av havets ressurser, som truer biologisk mangfold og havets karbonlagring: gruvedrift på havbunnen.
-
Hav-vern og verdiskapning, hånd i hånd
Det er mye vi ikke vet om havet. Men en ting vet vi, og det er at store deler av havet må beskyttes om vi skal kunne fortsette å leve av det.
-
Aker fisker krill i pingvinens matfat
Akers fiskebåter i Antarktis henter opp krill i direkte konkurranse med pingviner, sel og hval, viser en ny rapport fra Greenpeace.
-
Plastforurensning av havet
Plastforsøpling av havet er et gigantisk miljøproblem, som det haster å løse. Her finner du fakta om plastforsøpling og våre tiltak for å løse dette problemet.
-
Norge må forby mikroplast
En studie har for første gang påvist plast i norsk torsk. Greenpeace ber Regjeringen få fortgang i arbeidet med å forby mikroplast.
-
Trålfiske ved Svalbard ødelegger havbunn
I dag lanserer Greenpeace en ny rapport som viser hvordan trålflåten beveger seg inn i sårbare områder rundt Svalbard, som før var beskyttet av sjøisen.
Utforsk andre temaer

Klimaendringer

Energi

Natur

Skog og landbruk
