Utforsk flere temaer

Klimaendringer

Energi

Natur

Hav

Skog og landbruk

Forbruk
Planeten vår er truet
Lær mer om de ulike sakene, løsningene vi jobber med og hvordan vi kan kjempe for en sunn planet sammen.
Jorda står overfor trusler mot miljøet, naturen og klimaet, som klimaendringer og naturødeleggelse. Disse truslene kan føre til mer ekstremvær, stigende havnivåer, tørke og utryddelse av arter. Det er heldigvis mulig å redusere truslene ved å bruke fornybare energikilder, verne hav og natur og støtte opp om bærekraftig landbruk og skogbruk. I tillegg til å sikre urfolks rettigheter er klimarettferdighet en del av løsningen. De som har bidratt minst til klimaendringene, som ofte er lavinntekts- og utviklingsland, blir hardest rammet av konsekvensene av klimaendringene. Vi må redusere urettferdigheten i verden og sikre at alle har mulighet til å leve et godt og bærekraftig liv.
Greenpeace jobber med en rekke viktige saker for klima, natur og miljø.

Klimaendringer
FNs klimapanel har gjort det klart at vi må redusere klimagassutslippene raskt for å sikre en bærekraftig framtid. Dyr, natur og mennesker merker allerede konsekvensene av klimaendringene i form av mer ekstremvær, økt havnivå og tap av biologisk mangfold.
Energi
Klimagassutslippene fra fossile energikilder som olje og gass fører til global oppvarming. Om vi skal bekjempe klimaendringene, må vi snarest stoppe all ny oljeleting, redusere produksjonen og omstille oss til fornybare energikilder.


Natur
Vi er midt i en naturkrise. På grunn av menneskelig aktivitet dør dyr og planter ut i et raskere tempo enn noensinne. Bare siden 1970 har dyrebestander i gjennomsnitt krympet med 69 prosent. Vi må stanse naturtapet for å ta vare på det biologiske mangfoldet.
Hav
Havet er hjem for millioner av dyrearter, en viktig matkilde for milliarder av mennesker og produserer over halvparten av jordas oksygen. Å beskytte livet i havet er avgjørende for å takle både natur- og klimakrisa. Likevel er under to prosent av havet vernet.


Skog og landbruk
Skoger som Amazonas-regnskogen og regnskogen i Kongo ødelegges for kortsiktig profitt. Produksjonen av landbruksvarer er en hovedårsak til avskoging. Greenpeace mener at produksjonen og forbruket av kjøtt- og meieriprodukter må ned, og industrien legges om.
Forbruk
Den måten menneskene utnytter verdens ressurser på er ikke bærekraftig, og naturen greier ikke å fornye seg selv i det tempoet vi raserer den. Forbruket i Norge må ned, og vi må i større grad gjenbruke og resirkulere materialer.

Les mer om våre siste seire
Her kan du lese gode nyheter om klima og miljø, fra Norge og verden. Sammen med støttespillerne våre vinner vi i Greenpeace stadig nye seire!
-
Fem gode nyheter for klima og miljø i 2024
I 2024 har vi fått flere viktige grønne gjennomslag som vi kan feire og bygge videre på. Her kan du lese om fem gode nyheter for klima og miljø i 2024.
-
Gruvedrift på havbunnen stoppes inntil videre
SV og regjeringen er blitt enige om å stoppe planene om gruvedrift på havbunnen. Det er en stor seier for naturen og et av klodens siste uberørte økosystemer.
-
Seier mot Equinors grønnvasking og sportsvasking
Equinor grønnvasker seg selv gjennom å sponse sport og kultur. Nå trekker de seg ut av sponsoravtalene med Norges Fotballforbund, Skiforbundet og UKA-festivalen.
-
EMD: Klimaseniorinnen i Sveits vant viktig sak
For første gang har EMD slått fast at manglende klimahandling bryter menneskerettighetene. Kvinnene i Klimaseniorinnen vant dermed en historisk klimaseier.
-
Gode nyheter for verdens klima og miljø i 2024
2024 har brakt flere gode nyheter for klima og miljø. Les om seks positive nyheter, fra Norge og verden, fra første del av året. Sammen vinner vi flere seire!
-
Det nye klimasøksmålet: Hva betyr klimadommen, og hva skjer nå?
Greenpeace og Natur og Ungdom vant det nye klimasøksmålet mot staten. Lær om den historiske dommen i klimarettssaken, om statens anke og hva som skjer videre.
-
Seier i det nye klimasøksmålet
Greenpeace og Natur og Ungdom vant det nye klimasøksmålet mot staten på alle punkter. Olje- og gassfeltene Yggdrasil, Breidablikk og Tyrving er kjent ugyldige.
-
8 gode nyheter for klima og miljø i 2023
Vi kan glede oss over flere gode nyheter for klima og miljø i året som gikk. Les om åtte grønne seire fra 2023 her.
-
Seier! Danmark stopper importen av giftig norsk oljevann
Den danske Miljøstyrelsen stopper importen av skittent oljevann fra Equinor og norsk oljeindustri. Det skjer etter lokal motstand og Greenpeace-aksjoner.
-
Sju eksempler på sivil ulydighet
Sivil ulydighet har stått sentralt i klima- og miljøkampen. Her er seks eksempler på sivile ulydighetsaksjoner for klima og miljø fra Norge og verden.
-
Sju klimasøksmål du bør kjenne til
Klimasøksmålet i Norge er en del av en større bevegelse for å holde stater og selskaper ansvarlige for klimakrisen og naturkrisen. Og de skaper forandring.
-
Hurra! Gode nyheter for klima og miljø
Vi kickstarter høsten med seks gode nyheter for klima og miljø fra den siste tiden. Sammen vinner vi flere grønne seire.
-
16 gode nyheter for klima og miljø i 2023
Det finnes mange lyspunkter i kampen for klima og miljø. Her er 16 positive nyheter fra første halvår i 2023, fra Greenpeace Norge.
-
Kaller importen av norsk oljevann ulovlig
Danmarks miljøminister lytter til protestene fra dansker, Greenpeace og andre organisasjoner. Han ønsker en umiddelbar stopp av importen av norsk oljevann.
-
Seier: Equinor utsetter Bay du Nord
I går kom nyheten om at Equinor har utsatt gigantprosjektet Bay du Nord utenfor kysten av Canada. Dette vil mest sannsynlig bety kroken på døra for prosjektet.
-
Slik sikret vi en historisk global havavtale
Landene i FN har endelig blitt enige om en global havavtale. Greenpeace har vært en del av bevegelsen som har kjempet for å sikre avtalen – slik gjorde vi det.
-
Seier: FN enige om en global havavtale
Etter årevis med forhandlinger, utsettelser og nye forhandlinger har FN-landene blitt enige om en avtale som skal beskytte verdenshavene. Det er en stor seier!
-
Ti seire for klima, miljø og fred i 2022
Her er ti lyspunkter fra 2022 i arbeidet for en grønnere, fredeligere og mer rettferdig verden. Vi håper du vil sette pris på disse gode nyhetene.
-
Ny «Parisavtale» i FN skal verne verdens natur
En avtale for å beskytte 30 prosent av verdens land og hav innen 2030 ble vedtatt på naturtoppmøtet COP15 i Montreal.
-
Ny historisk EU-lov er en seier for verdens skoger
Den 7. desember startet FNs toppmøte for biologisk mangfold, COP15, i Montreal. Kort tid før møtets start vedtok EU en historisk lov som vil redusere avskoging.
-
Vi vant! Equinors oljefelt Wisting stoppes
I dag kom en fantastisk nyhet – planene om å etablere oljefeltet Wisting 300 kilometer fra Finnmarkskysten stoppes!
-
Seier i kampen mot Wisting – Greenpeace jubler
Equinor har utsatt investeringsbeslutningen for verdens nordligste oljefelt Wisting. I praksis betyr det at planene om oljefeltet skrotes, og Greenpeace jubler.
-
Seier for livet i Kattegat – og tre andre gode nyheter
Vi som kjemper for miljø og klima vet at det nytter. Det vil vi vise gjennom å dele fire grønne seire vi nylig har vunnet.
-
Fem positive nyheter for klima og miljø i 2022
Sammen med støttespillerne våre oppnår Greenpeace stadig nye seire for verdens hav, klima og biologisk mangfold. Her er noen av seirene vi har vunnet nylig.
-
Fem seire for klima og miljø i 2021
Vi ser gjerne flest negative klima- og miljønyheter. Her får du i stedet fem positive nyheter for planeten vår fra 2021.
-
44 seire for klima og miljø i Norge
Det er 50 år siden miljøorganisasjonen Greenpeace ble grunnlagt. Her er 44 høydepunkter for arbeidet med klima og miljø i Norge.
-
Gode nyheter for klima og miljø i 2021
Sammen med støttespillerne våre oppnår vi stadig nye seire for verdens hav, klima og biologisk mangfold. Her er noen positive nyheter for klima og miljø i 2021.
-
Nytt forbud gir håp i kampen mot plast
Et forbud mot unødvendig engangsplast ser ut til å endelig komme på plass. Det kan redusere den skadelige plasten med hele 1,9 milliarder enheter i året!
-
Gode nyheter om plast: 5 viktige seire
Plastforurensning er et globalt problem som Greenpeace arbeider med både i Norge og internasjonalt. Her er noen viktige seire i kampen mot plast.
-
Stor seier for klima og miljø
Etter mange år med massiv folkelig motstand mot oljeboring i den sårbare Australbukta, varsler Equinor at de dropper planene om oljeboring.