Превод: Боряна Ботева

Днес в централата на ООН в Ню Йорк беше прието решение за забрана на ядрените оръжия.

Това е исторически момент – според спогодбата, притежанието и производството на ядрени оръжия става нелегално според международното право.


Активисти пускат гълъби на мира по време на 60-годишнината от атомната атака над Хирошима

Решението ще бъде отворено за подписване от държавите до 20-ти септември тази година.

През последните три седмици 140 страни се включиха във финалните преговори за новото споразумение. Деветте членки, притежаващи ядрени оръжия (САЩ, Русия, Китай, Франция, Великобритания, Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея) бойкотираха срещата като опит да отнемат легитимността ѝ. Членките на НАТО също стояха настрана от преговорите и от грешната страна на историята.  За жалост тяхното отсъствие е значително – освен ако дадена страна не ратифицира спогодбата, тя не се ангажира със спазването ѝ.

И все пак, въпреки усилията на ядрено въоръжените страни и тези, които ги подкрепят, да доведат до провал преговорите, беше достигнато значително постижение – голямото мнозинство на страните членки на ООН вече заяви, че оръжията предназначени да нанасят катастрофални хуманитарни вреди са забранени по международния закон. До днес, ядрените оръжия бяха единствените средства за масово унищожение, които все още не бяха забранени по цялостен и универсален начин. Биологическите, химическите оръжия, противопехотните мини и касетъчните боеприпаси – всички те са били забранявани и днес ядрените оръжия се присъединяват към този списък на срама.


Гласуване на спогодбата за забрана на ядрените оръжия, ООН, 7 юли, 2017 зала Ксанте / Международна кампания за премахване на ядрените оръжияICAN

Новото споразумение ще направи по-трудно за привържениците на ядрените оръжия да описват използването им като легитимно и полезно средство за осигуряване на безопасност. Това създава световна норма срещу ядрените оръжия. Тази нова норма не само ще упражни натиск върху ядрено въоръжените и ядрено невъоръжените страни да се откажат веднъж завинаги от този тип оръжия, но също би проправило път към елиминирането на оръжия за масово поразяване в ядрено въоръжените страни; в случай, че вътрешната им политическа ситуация се промени. (можете да прочетете повече за това тук).

Текстът на новото споразумение е напълно ясен: забранява на страните да разработват, произвеждат, тестват, или придобиват нуклеарни оръжия, както и да ги използват или да заплашват, че ще ги използват. Забранява на страните да позволява каквото и да е базиране, инсталиране или внедряване на каквито и да е ядрени оръжия на тяхна територия. Можете да прочетете пълният текст тук

„Грийпийс“ поздравява своите съюзници от гражданското движения, предвождани от Международната кампания за премахване на ядрените оръжия (ICAN), които безмилостно се бореха за превръщането на тази спогодба в реалност, макар и смятана за луда фантазия, когато беше предложена за пръв път. Присъединяваме се към техния призив към всички правителства да ратифицират новата спогодба и да се обединят около премахването на това пагубно, а вече и незаконно, човешко изобретение.

Когато бъдещите поколения се обърнат назад към днешното решение се надяваме, че ще го помнят като момента, в който атомните оръжия вече се разглеждат като заплаха за сигурността, а не като път към нея. От днес нататък остава борбата за това всички правителства да ратифицират споразумението и хилядите, още съществуващи, ядрени оръжия да бъдат елиминирани. Пътят не е кратък, но с категорична спогодба за забрана на ядрените оръжия, потвърждаваща, че те са незаконни, днес е един добър ден за мира.      


Лайл Търстън, корабен лекар на първото плаване на „Грийнпийс“, потегляйки от Ванкувър през 1971г., за да прекъсне ядрените тестове на о. Амчитка.

Джен Мамό, съветник за мир към „Грийнпийс“ Интернешънъл

Close