Екип на организацията инсталира сензори за следене на радиационните нива и призова за санкции срещу руската корпорация Росатом

Киев, Украйна, 17 ноември 2023: В отговор на нестихващия риск от катастрофално радиационно замърсяване в Украйна, „Грийнпийс“ – Централна и Източна Европа в партньорство с местната екологична група SaveDnipro разположи сензори за следене на радиационните нива в ключови райони на страната. Инициативата е от съществено значение в случай на необходимост от бърза реакция при мащабно изтичане на радиация в следствие на инцидент в някоя от украинските ядрени централи, които продължават да са обект на руска военна агресия. В хода на инициативата „Грийнпийс“ призова за незабавни санкции срещу Росатом, която играе активна роля в инвазията и в увеличаващия се риск от радиационен инцидент, следствие от войната на Русия в Украйна.

След посещение в Чернобил, Запорижие и региони в горещата военна зона на Южна Украйна, екологичните организации „Грийнпийс“ и SaveDnipro призоваха за незабавни санкции срещу руската държавна ядрена корпорация Росатом по време на пресконференция в Киев. Незаконната окупация на Запорожката атомна електроцентрала през март 2022 от Росатом и руските въоръжени сили направи централата особено уязвима.

Протест с искане за санкции срещу Росатом пред известното виенско колело в Припят. © Shaun Burnie / Greenpeace
Протест с искане за санкции срещу Росатом пред известното виенско колело в Припят.
© Shaun Burnie / Greenpeace

Руската стратегия да превърне енергийната инфраструктура на страната в мишена на военни действия увеличава риска от ядрена катастрофа не само в Запорожката АЕЦ, но и при други работещи ядрени реактори. През март 2022 руските въоръжени сили се опитаха да превземат Южноукраинската АЕЦ в Николаевска област, но армията на Украйна успя да ги спре на 30 км от централата. Само преди три седмици пък ракетни атаки в близост до Хмелницката АЕЦ нанесоха щети на административните сгради на централата.

С наближаване на зимата рискът от ядрена катастрофа нараства с всеки ден. Възмутително е, че Росатом все още се третира от някои държави в ЕС като уважаван бизнес партньор, а не като престъпен ядрен изнудвач“, казва Шон Бърни, ядрен специалист от „Грийнпийс“ в Украйна. „Отдавна вече трябваше да са наложени всеобхватни санкции срещу Росатом и руската ядрена индустрия. Корпорации в Европа, като Framatome и Siemens, и правителствата с дълбоки търговски връзки с Росатом, като Франция и Унгария, директно подклаждат руската война срещу Украйна и нейния народ. Трябва да бъдат наложени санкции, които да прекратят ядрената търговия с Русия“, продължава Бърни.

Исканията за санкции срещу Росатом, подкрепени от украинските власти и пет правителства от ЕС, бяха систематично блокирани от ядрената индустрия на Европейския съюз и близки до нея правителства. Неотложността на ситуацията, подсилена от компрометираната сигурност на атомните електроцентрали и потенциалната заплаха от ядрена катастрофа, затвърждава необходимостта от незабавни санкции.

Протест с банери на брега на язовир Нова Каховка край АЕЦ Запорожие.
© Christian Åslund / Greenpeace
Протест с банери на брега на язовир Нова Каховка край АЕЦ Запорожие.
© Christian Åslund / Greenpeace

В хода на руската окупация на Запорожката АЕЦ бяха нарушени протоколите за безопасност и сигурност, а изгледите за умишлено радиоактивно замърсяване нараснаха значително с разрушаването на язовир Нова Каховка през юни 2023. Процедурите за реагиране при извънредни ситуации и управление на безопасността вече не функционират, със значителното ограничаване на информацията, предоставяна на място от инспекторите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Заплахата от по-нататъшни разрушителни действия и екологични военни престъпления от страна на руските сили, съчетана с нестихващия риск от загуба на електрозахранване, излагат на риск няколко области в Украйна, както на практика цялата страна и другите държави от региона.

Сензорите за радиация, инсталирани от „Грийнпийс“ и SaveDnipro в училища, болници и ядрени обекти в Южна Украйна, имат за цел да предоставят възможност за ранно предупреждение при нарастващо гама лъчение в случай на нова ядрена катастрофа в Украйна. Сензорите дават нива на радиация в реално време чрез онлайн карта, наречена SaveEcoBot. Те са стратегически разположени в град Запорижие, Южноукраинск, Одеса, Тарутине, Южно и Уман. Инсталирани са след преценка и одобрение от регионалните власти, отговорни за ядрената безопасност.

Инсталиране на радиационен сензор на сградата на училище в Южноукраинск.
© Christian Åslund / Greenpeace
Инсталиране на радиационен сензор на сградата на училище в Южноукраинск.
© Christian Åslund / Greenpeace

Нашите сензори не могат да спрат радиацията, но могат да осигурят жизненоважна информация, която да спаси живот при евентуален случай на умишлена ядрена катастрофа. След като чухме изказаното от местни представители и политици от Южна Украйна и проследихме усилията им на терен, от „Грийнпийс“ оставаме силно мотивирани в работата си да подпомогнем украинското население. Като работим ръка за ръка с местните власти и организации, ние укрепваме общия си капацитет за наблюдение и реакция на рисковете от ядрена катастрофа“ – каза Ян Ванде Путе, радиационен експерт на „Грийнпийс“ в Украйна. Радиационните сензори на „Грийнпийс“ и SaveDnipro, заедно с препоръките за спешна радиационна защита допринасят в усилията на местните власти и службите за спешна помощ при осигуряването на повече сигурност за местното население.

През последните 20 месеца на пълномащабна война руските сили многократно атакуваха украински ядрени съоръжения и разпространяваха невярна информация за нивата на радиация в Украйна. Това засили глобалното безпокойство относно радиационната безопасност в страната. За да се отговори на това бе нужно разработване на независими онлайн мрежи и по-прозрачен радиационен мониторинг чрез граждански проекти като нашия SaveEcoBot. Тези усилия могат да вдъхнат увереност в обществеността, че радиационните нива са в нормални граници, а в случай на потенциална заплаха – да предоставят на властите повече данни за вземане на решения“, каза Павло Ткаченко, технически директор и съосновател на SaveDnipro.