Тази седмица се навършват 71 години от атомните бомбардировки над Япония, унищожили Хирошима и Нагасаки. Рядкост е да отбелязваме 71-ва годишнина – за разлика от юбилейните 25 или 50, тя е просто една година сред много други. Обаче за много хора 2016 не е просто поредната година. Досега тя беше маркирана от конфликти, политически страсти и нестабилност в много държави, от насилие и атаки над мирни граждани. Докато медиите представят един непредсказуем и на моменти плашещ свят, ни се струва необходимо да отделим време за гласовете на хора, живели по-дълго в последствията на войни и конфликти. Тези хора искат светът да разбере думите им като умоляващ призив за мир и за действие.

Снимката е от отбелязването на 60 години от бомбандировките

По-рано тази година Хибакуша, както са известни в Япония оцелелите от бомбардировките над Хирошима и Нагасаки, стартираха инициатива да съберат подкрепа от хора от целия свят, за да поискат от света пълна забрана на всички ядрени оръжия до 2020г.

Фотография от Нобору Катаяма

По техните думи: “Средната възраст на Хибакуша е вече над 80 години. Силното ни желание е да доживеем до свят, свободен от ядрени оръжия, за да не видят следващите поколения този ад на земята, който видяхме ние. Вие, вашите семейства и близки, или никои други хора, не бива да стават Хибакуша никога повече.”

Тези силни думи имат ефект: хора от цял свят се включват към  Хибакуша и призивът за безядрено бъдеще продължава да набира сила.

Президентът на САЩ – Барак Обама подсили това съобщение, срещайки се с някои от оцелелите в Хирошима през май В първото по рода си посещение от действащ президент. В речта си той говори от тяхно име и от името на всички, загинали от зловещите последствия на бомбардировките:
“Техните души ни говорят. Молят ни да погледнем навътре към себе си, да оценим кои сме и какви можем да станем… има бъдеще, което можем да изберем. Бъдеще, в което Хирошима и Нагасаки са известни не като зората на ядрената война, ами като началото на нашето морално пробуждане.”

Естествено, не е достатъчно да откажем само ядрената война. Като човешки същества, наша задача е да отхвърлим всички форми на насилие, да намерим и прилагаме мирни методи за разрешаване на конфликтите помежду си. Но тази седмица, докато нашите действия и думи са заедно с Хибакуша в призива за изоставяне на ядрените оръжия, поставяме начало и малък знак за почит към всички преди нас, необратимо засегнати от унищоженията на войната.

Включи се:
Присъедини се към Нихон Хиданкю (Nihon Hidankyo), местна неправителствена организация от Япония, събираща подписи от жители на Япония и на целия свят до септември, за да ги внесе в ООН с призив за ядрено разоръжаване. Можете да изпратите своите имена и имейл тук: <[email protected]>

*Тамара Старк е действащ изпълнителен директор на Грийнпийс Япония.

*Превод: Станислава Копаранова

 

Последни новини

Съобщение за медиите

Чернобил все още гори

by Рашид Алимов

Посрещаме 34-та годишнина от Чернобилската авария в Украйна със седмици пожари в зоната около авариралата АЕЦ. От началото на април горските пожари засегнаха 57 000 хектара от територията на забранената…

История

„Грийнкаст“ епизод 1! Започваме свой подкаст!

by Bojidar Nikolov

„Грийнпийс“ – България започва собствен подкаст. В него очаквайте интересни гости и теми. Ще говорим за Земята, климата, енергията, отпадъците, навиците на хората, волята на политиците и за малките стъпки…

Съобщение за медиите

Ще поеме ли България риска АЕЦ „Белене”?

by Greenpeace Bulgaria

„Грийнпийс“ – България е против поредното възобновяване на АЕЦ „Белене“. Проект, който 37 години се влачи в политическото пространство, придружен от непостоянни позиции на управляващите партии и множество рискове за…

Close