В неделя, 13-и октомври 2019 г., ТЕЦ „Република“ в Перник символично се превърна в „музей“. Активисти на „Грийнпийс“ настояха да започне широк обществен дебат за бъдещето на енергийната система в България. Демонстрацията беше в Перник, защото там се намира най-старата функционираща въглищна централа в България и в Европа. Тя вече е на 68 години.

Град Перник беше домакин и на Фестивал за климата, организиран от Грийнпийс и сдружението „Дишай Перник”. Той продължи 3 дни и включваше разнообразни събития – прожекции на документални филми, велошествие, изложба и концерт. Имаше забавна детска програма, специален климатичен влак и безплатно посещение в Музея на минното дело. Там е и първата ни среща в този епизод на Грийнкаст – с Десислава Миланова, екскурзовод в Регионалния исторически музей на Перник, част от който е и минният музей.

Фестивалът за климата беше открит с изложбата „Наследство” на фотографа Мартин Методиев. Стотици хора успяха да я разгледат пред Двореца на културата в Перник, а авторът ѝ се включва в подкаста с историята по нейното създаване.

На финала на Грийнкаст – как премиерът Бойко Борисов коментира в Стара Загора бъдещето на въглищната индустрия у нас и къде беше открита нaй-гoлямaтa вятъpнa електрическа цeнтpaлa нa Зaпaднитe Бaлкани.

Кадри от изложбата „Наследство”