Оксфордският речник обяви за дума на 2019-а година словосъчетанието „climate emergency“ (на български популярно като: климатична криза).
Пояснява се, че „climate emergency“ представлява „ситуация, в която са необходими спешни мерки, за да се ограничи или прекрати определена промяна в климата и да се предотврати потенциално необратима щета върху околната среда в резултата на тези промени“.
Езиковите експерти са отчели рязък скок в употребата на словосъчетанието „climate emergency“ през тази година. През септември 2018 г. то практически не се е употребявало, докато през септември 2019 г. популярността му е скочила хиляди пъти.

На 29-и ноември милиони хора по целия свят ще се включат в поредната глобална климатична стачка. Специален гост в този епизод на Грийнкаст е Бори Йорданова, която е част от движението “Петъци за бъдеще”. Тя работи и по една друга, много важна кампания – тази за електронните и електрическите продукти и отпадъци. След феноменалните промоции за Черния петък и преди голямото пазаруване за Коледа и Нова година ще говорим какъв отпечатък оставя тази могъща и безпощадна индустрия върху хората и природата.

Bantar Gebang Electronic Waste. © Supri / Greenpeace
© Supri / Greenpeace