„… беше разчупено мълчанието за провалите на Нено Димов като министър на околната среда и водите, като вече го критикуват не само дългогодишните му противници, но и представители на кръга на управляващите и дори безмълвната досега парламентарна опозиция. След множество искания на оставката му от природозащитни организации властта най-накрая престана да си прави „оглушки“. Имаше показен арест, който би могъл да предвещава немощно обвинение. Ще може ли обаче екоминистерството да започне да си върши работата след ерата на Димов, която ще се запомни с множество неизпълнения на задължения.“

Протест пред МОСВ


Така започва материалът на Вера Стаевска от инициативата „Зелени закони“ за Дневник, озаглавен „Как може да се съживи екоминистерството след кризата „Димов„. В този епизод на Грийнкаст тя говори по същата тема и коментира така:

„Това министерство има много ясни задачи и сектори, за които е отговорно и всеки един от тях е замърсен брутално…
Става въпрос за национален природен ресурс, който ако се предостави заобикаляйки закона и на по-ниски цени като за наши покровители, генерира огромни печалби. За това говорим. Не просто за птички и пчелички, които някой харесва, друг пък не, а за огромни ресурси. Става въпрос за вода, електричество и за здравето на хората.“

Очаквайте и блиц коментар на Меглена Антонова от „Грийнпийс“ – България за развоя на делото срещу изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов Дол“. 

ТЕЦ Бобов Дол © Bojidar Nikolov/ Greenpeace

Припомняме, че централата гори отпадъци далеч преди да получи официално разрешение от ИАОС, а през есента на 2018-а година бившият министър на околната среда и водите Нено Димов позволи изгаряне на отпадъци за експериментални цели за период шест месеца. Освен изхвърляне на вредни вещества в атмосферата, изгарянето на отпадъци е пряко в конфликт с политиката за рециклиране. Не се решава и проблемът с депонирането, тъй като се образува пепел, която също трябва да се заравя някъде, а част от нея е и токсична.

За да чувате първи новите епизоди, абонирайте се за канала на Грийнкаст в Spotify!