Запознайте се с Петър и Денислав. Единият преподава, другият учи. И двамата от Бобов дол – някога един от центровете на въглищната индустрия, а днес дом на един единствен рудник в края на живота си.И Петър, и Денислав искат отново да видят града пълен с хора, отново развиващ се, отново предлагащ перспективи.
А възможност за това има! Северина Митева от екипа ни се срещна с тях миналата година във връзка с курса за монтажници на фотоволтаични инсталации, който организирахме миналата година в Бобов дол. Сега припомняме историята им.

През есента на 2018 г. „Грийнпийс“ – България, съвместно с „Центъра за енергийни решения“, инсталира Соларна лаборатория в Професионалната гимназия в град Бобов дол.

Като част от глобалната си визия за бъдеще на енергийната система „Грийнпийс“ – България води кампания за енергийна трансформация, в която фокусът е насърчаване на производството на енергия от възобновяеми източници.

Лабораторията е част от усилията за внедряването на възобновяема енергия в България като устойчиво и икономично решение на проблемите, свързани с производството на енергия от изкопаеми горива като въглищата. Освен очевидните ползи за околната среда, лабораторията разширява възможностите за работа на младите техници. Време е България сериозно да се възползва от потенциала си за възобновяема енергия и да пожъне ползите, които идват с нея: здравословна околна среда и процъфтяваща икономика.

С отварянето си Лабораторията даде възможност на пет възпитаници на гимназията да получат обучение в новосъздадения модул „Монтьор на фотоволтаични инсталации“.  Участието в проекта беше напълно безплатно за учениците, а първата програма за обучение стартира през месец февруари 2019 г. 

Подробностите за нея можете да научите тук: https://www.greenpeace.org/bulgaria/press/1364/greenpeace-solarna-laboratoriya-bobov-dol/

Денислав Стоянов, успешно завършил първия ученически курс в Соларната лаборатория в гр. Бобов дол, създадена по инициатива на „Грийнпийс“ – България
Денислав Стоянов, успешно завършил първия ученически курс в Соларната лаборатория в гр. Бобов дол, създадена по инициатива на „Грийнпийс“ – България © Антонио Вълчев/ „Грийнпийс“

Няколко месеца след приключване на курса, екип на „Грийнпийс“ – България посети Професионалната гимназия. Личната среща на Северина Митева (асистент кампания) с Денислав Стоянов – един от успешно завършилите курсисти и Петър Петров – преподавател в гимназията, запечатахме в тези  няколко минути. В тях се опитахме да ви разкажем какво е да си израснал в миньорски град, който се променя пред очите ти. За миналото и бъдещето, за реализация и вярата в промяната на системата, която би те върнала обратно в родния град. 

Видеото е заснето през лятото на 2019 година.