Автор: Sudhanshu Malhotra

Превод: Ирена Джурелова


2020-та беше трудна година за толкова много от нас. Локдауните и социалната дистанция се превърнаха в „новото нормално“, изменяйки живота ни сякаш сме участници в научнофантастичен филм. 

Въпреки всички предизвикателства, които 2020-та ни поднесе, нашите смели доброволци и активисти никога не се поколебаха безкористно да надигнат вой срещу климатичната криза. 

Разгледайте някои от най-добрите снимки от 2020-та г. на нашите активисти по света. 

© Robert Ormerod / Greenpeace

„Грийнпийс“ – Великобритания и техни подръжници пред сградата на съда в Единбург по време на първия ден от съдебния процес. Операторът на нефтена платформа на BP – Transocean поиска от шотландския съд  да задържи в затвора началника на „Грийнпийс“ и да накаже активистката група с огромни глоби. 

Миналият юни активисти на „Грийнпийс“ блокираха за 12 дни нефтена платформа на BP и възпрепятстваха сондиране на нови кладенци в Северно море. Transocean, подкрепени от BP,  издействаха заповед за задържане, като „Грийнпийс“ бяха обвинени, че я нарушават с продължаването на протестите си. 

© Jongjin Lim / Greenpeace

Гласовете на младите, прожектирани чрез холограма върху Народното събрание в Сеул. Прожекцията показа 33 младежки представители, които поднасят емоционални речи на фона на Народното събрание, за да призоват политиците към незабани действия срещу климатичната криза. 

© Bernd Hartung / Greenpeace

Прожекция върху ядрената централа във Филипсбург, Германия. „Грийнпийс“ – Германия отпразнува с прожекция разрушаването на две от охладителните кули в ядрената централа във Филипсбур. Надписите са: „Направете място за енергийна промяна“ и #БезПариЗаВчера (#NOMONEYFORYESTERDAY). Ядрената централа ще бъде деконструирана. 

© Vincent Chan / Greenpeace

Два параглайдера на „Грийнпийс“ – Хонконг летят над остров Лантау в Хонконг, призовавайки правителството да не продължава с проекта за рекултивация на земя – „Лантау утре“ (Lantau Tomorrow). Проектът на правителството на Хонконг за рекултивация ще коства минимум 624 милиарда хонконгски долара (68,3 милиарда евро) и не само ще разруши ценната морска екосистема и биоразнообразието ѝ, но също ще изцеди и фискалните резерви на Хонконг. 

© Adhi Wicaksono / Greenpeace

Протестът в Джакарта на индонезийските рибари срещу модерното робство. Индонезийският съюз на работниците мигранти (SBMI) заедно с „Грийнпийс“ – Индонезия проведоха мирна акция пред Двореца на президентството в Джакарта с искането да се ратифицира незабавно проектозаконът за правителствени регулации за защита на индонезийските рибари мигранти. Според доклад от разследване на SBMI и „Грийнпийс“, представящ данни от периода между 2015-та и 2020-та, има поне 11 индонезийски членове на корабен екипаж, които са били жертва на принудителен труд и които дори са намерили смъртта си на чужди кораби. Не е рядкост техните тела да бъдат изхвърляни  в открито море. 

© Andrew McConnell / Greenpeace

Активисти плуват до нефтена платформа в Дания. Четирима активисти от „Грийнпийс“ държат плакати с надпис „Изкопаеми горива или нашето бъдеще“ (Fossils or Our Future), докато плуват на фона на нефтената платформа Dan Bravo. Активистите плуваха от кораба Rainbow Warrior през  петролното поле Dan в датското Северно море, за да окупират мирно петролната платформа Dan Bravo с искането за незабавна забрана на по-нататъшно проучване за добив на нефт и газ в Дания, която да е последвана от цялостно поетапно прекратяване на производството на изкопаеми горива, а вместо това масово внедряване и употреба  на чиста възобновяема ветрена енергия. 

© Dmitry Sharomov / Greenpeace

Активисти от „Грийнпийс“ – Русия държат банер с надпис „Светът се променя, вие – не“ на фона на индустриалния пейзаж на Норилск. Норилск е най-северният град на света с 150 000 жители и е вторият по големина (след Мурманск) в Северния полярен кръг. Той е и един от трите най-големи града със зона на вечна замръзналост (пермафрост) и е най-замърсеният град в Русия. Там има множество екологични проблеми (замърсен въздух, киселинен дъжд, смог, замърсяване на вода) заради минните и металургични заводи, притежавани от Norilsk Nickel. 

© Josh Edelson / Greenpeace

Активисти от „Грийнпийс“ – САЩ преплуваха Санфранциския залив с послание към Конгреса на САЩ и към нефтената индустрия. Активистите изложиха банер с надпис „Петролът свърши, бъдещето зависи от вас“ до Amazon Flacon, един от многото танкери със суров нефт, заклещени на калифорнийското крайбрежие, докато петролната индустрия замира. Акцията бе изпълнена, когато Конгресът постави начало на последвалите преговори за разпределяне на пакет от помощни средства в борбата с Covid-19, и когато петролната индустрия отприщи своята лобистка налудничевост в надеждата да си осигури пари от данъкоплатците, за да подкрепи своя остарял бизнес модел.

„Грийнпийс“ – Филипини се присъедини към обширния, многосекторен протест пред Филипинския университет преди петата реч на президента Rodrigo Duterte за състоянието на нацията (SONA). Заедно с други организации, „Грийнпийс“ – Филипини обвини администрацията на Duterte в неспособност да осигури по-всеобхватно, ориентирано към хората и отговорно управление, особено вземайки предвид нейния милитаризиран отговор на пандемията Covid-19 и опитите да заглуши критиките и несъгласието. 

© Gordon Welters / Greenpeace

Климатичните протести и рисуване със светлина по време на пандемията в Берлин. В подкрепа на първия дигитален протест от Петъци за бъдеще, в ранните часове на сутринта активист от „Грийнпийс“ прожектира призрачни изображения от демонстрации за климата върху отвореното пространство в Райхстага. В прозрачни изображения той показа активистката Грета Тунберг и сцени от мащабните миналогодишни климатични протести.