Невярно!

Съхранението не означава само батерии

Съхранението на енергия включва различни технологии и подходи, например помпено-акумулиращи централи, системи за съхранение, които използват водород и  топлинна енергия. Когато говорим за цената на съхранението на енергия, обикновено се има предвид цената на батерията. Цените на батериите се понижиха рязко през последните години, подобно на цените на слънчеви панели.

Цените на батериите

Цените на батериите паднаха с по 19% на година през последните пет години, като до 2020 г. се очаква нов спад с 1/3 от цената, сочат данните на Международната агенция по енергетика (виж графиката). Цените са толкова ниски, че ИКЕА съобщи намеренията си да започне да продава слънчеви панели заедно с батерии в своите магазини във Великобритания. Инвестициите в батерии за електроразпределителната мрежа също започват да се увеличават, скачайки шест пъти за пет години до близо 600 MW през 2016 г.

Батериите показват, че имат и огромен капацитет. Дори със съвременните технологии в областта на батериите, един завод за стомана в Алабама вече използва мощности от 100% слънчева енергия. Това включва система от соларни панели и батерии за съхранение на енергията.

На графиката: Подобрения на технологията в областта на батериите

От 2008 г. цените на батериите са се понижили четири пъти, а енергийната им плътност се е увеличила пет пъти. Технологичните развития обещават още подобрения в следващите години.

Еволюция в енергийната плътност на батериите и цената им

Източник

Усъвършенстването на технологията на батериите

За да се справи с честите спирания на тока, „Тесла“ (Tesla) построи най-голямата батерия в света в Южна Австралия. Производителите на автомобили се състезават в „електрифицирането“ на автопарковете си – „Фолксваген“ (VW) твърди, че ще пусне на пазара 50 модела електрически коли до 2025 г.; „Даймлер“ (Daimler) казва, че през 2022 г. цялото портфолио на компанията ще бъде от електрически коли. Дори самолетостроителният гигант „Еърбъс“ (Airbus) разработва модел самолет с батерия за съхраняване на енергия. „Ийзиджет“ (Easyjet) обещава да лети с такива до десет години. Търсенето на батерии расте толкова бързо, че Европейската комисия настоява за създаването на консорциум по модела на „Еърбъс“, така че Европа да бъде конкурентоспособна на пазара на батерии.

Търсенето на батерии и технологията за съхраняване на енергия в батерии се засилват, като държави и корпорации се състезават за водещите позиции в сектора. Тази „космическа надпревара“ за съхранение на енергия ще доведе до подобряване на технологиите и поевтиняването им.

Бъдещото търсене на батерии се очаква да бъде толкова голямо, че някои компании са влезли в съюз с международни организации и НПО в опит да сведат до минимум въздействието на добива на суровини върху околната среда и хората.

2nd February, 2014 : Many villagers in Dharnai village, block Makhdumpur, district Jehanabad, Bihar use LED light in night. As there is no electric facility in Dharnai since last 33 years, every villager has to arrange such kind of substitutes for night. People of Dharnai had facility of electricity supplied by the state Government but this infrastructure is no more available since last 33 years. Diesel generators are the only source of electricity in these villages. So development of solar power micro grid to electrify the entire village brings new hope in the villagers.

Ключов факт: Батериите се усъвършенстват бързо – инвестициите в тази сфера са се увеличили шест пъти от 2011 г. насам. Цените падат рязко – с по 19% на година за последните пет години.

< Назад / Мит #13 >