Националната мобилизация за почиствания на водоеми #ИзбериВодата приключва. Организирани бяха почиствания в различни точки от страната, а в София, Стара Загора, Силистра и на яз. Тича бяха проведени повече от едно събития. Виж каква е равносметката в цифри и част от историите и снимките от почистванията.

Карта на почистванията от инициативата #ИзбериВодата
Карта с локации с почиствания в рамките на мобилизацията #ИзбериВодата.

Каква е равносметката?

  • Проведоха се 40 почиствания в различни точки от страната, а на някои от локации като София, Стара Загора, Силистра и яз. Тича имаше повече от едно събитие.
  • Над 500 доброволци от цялата страна се включиха, за да дадат своя принос за опазването на природата и водите на България. Благодарим им от сърце за желанието и грижата за природата.
  • Приблизително 2000 чувала отпадъци бяха събрани благодарение на стотици доброволци За сравнение, това количество се равнява на обема на къща с размери 80 кв.м., пълна от пода до тавана с отпадъци. Без изненада, най-значителен дял от отпадъците имат различни видове пластмаса –  най-често пластмасови бутилки. На второ място са строителните отпадъци.

Научи повече за проблема с еднократната пластмаса и възможните решения ТУК.

Подкрепи петицията ни, в която настояваме за зелено възстановяване, по-малко пластмаса и чиста природа.

Истории, лични разкази и снимки от мобилизация #ИзбериВодата

Вече споделихме истории и снимки от почиствания на една част от доброволците. Публикацията може да бъде прочетена ТУК. Днес споделяме и още няколко вдъхновяващи примера, част от мобилизацията ни.

1 май, м. Тихина на Варненското езеро и плаж Траката

Провокирани от желанието си да помогнат на Земята, инициаторите от фондация „Гея“  с помощта на доброволци почистиха значително количество отпадъци от местност „Тихина“ на Варненското езеро. Силите им стигнаха да направят и частично почистване на плаж „Траката“ с амбицията това да продължи до постигане на крайната им цел за чисти плажове със свободен достъп.

1 май, брегът на реката, успоредна на ул. Карамфил 9, кв. Бояна, София

Организаторите, които правят периодично подобни почиствания, този път вземат със себе си и деца, на които да дадат добър пример. Почиствайки покрай реката, те намират и спукана, но годна за игра топка. Това предизвиква страхотна радост в децата, защото те получават подарък от природата – за доброто, което са направили за нея.

7 май, Ловен парк, Драгалевска река

Чистенето на реката продължава няколко дни. Отначало организаторът започва сам, но впоследствие към него съвсем непринудено се присъединяват още доброволци, които много му помагат, най-вече мотивационно. Цялата акция минава позитивно и както самият той споделя: „Почувствах се добре, когато се извозваха отпадъците и в същото време минаваха колоездачи, които спряха, ръкопляскаха и ме поздравиха за стореното“.

8 май, яз. Пчелина, с. Лобош

Амбицията на организатора на почистването е: „Да покажа на хората колко боклук има само на едно място… И се надявам това да ги накара да се замислят… За хилядите прекрасни места покрити с боклуци. За това как и къде да изхвърлят отпадъците си, но най-вече и те да се включат в почистванията. Така те са пример за други. А от там всички по веригата се замислят как да опазват природата“. Примерът е налице със събрани 180 чувала отпадъци по време на събитието. Освен това, хората правят и още едно добро дело, като намират гущер в едно изхвърлено кенче и го спасяват.

8 май, яз. Жребчево, Нова Загора

Споделяме историята на организаторите: „Голяма част от отпадъците бяха в дере, пълно с тиня, и не се виждаха на повърхността. Първоначалният стрес, че „няма достатъчно боклук“ и трябва да сменим локацията, бързо беше преодолян, след като група смелчаци нагазиха стремглаво в мътните води и направиха жива верига до брега. От дълбините излезе огромно количество отпадъци (около 35 чувала). Сред интересните находки беше писмо в бутилка, както и пластмасова бутилка пълна с цигарени фасове (старателно събираш цигарени угарки в бутилка, която след това изхвърляш във водата, гениално). След като завършихме почистването на първата локация, ентусиазмът ни беше завладял и почистихме още три поляни в близост до водата. Разбира се, добрата работа трябва да се награждава, за това завършихме деня с вкусен обяд сред природата и много смях“. 

9 май, р. Бели Осъм

Разказът на организаторите: „Фактически почистването беше осъществено в две фази. Съвсем логично, след добре свършената работа, участниците набелязахме и следващата ни цел, а именно: превръщане на почистения източен бряг на р. Бели Осъм в поддържана алея за разходки и спорт. Районът е изключително красив и докато вървиш по брега с надвисналата растителност и чиста река, се създава усещане, че не си в градска среда, а си в обятията на природата, далеч от урбанизираните територии. Уникалното е, че въпреки това отсечката се намира в централната градска част на Троян. Сякаш винаги когато човек извърши добро дело, зарядът и новата идея за друго добро идват неусетно и в логичен алгоритъм, произтичащ от извършеното преди това“.

15 май, Дунавски парк, Лом

Събитието протича изключително позитивно и в него участват около 25 души. Разделят се на групи и почистват Дунавския парк и плажната ивица на р. Дунав покрай град Лом, като я превръщат в приятно място за разходки и плажуване. Целта на организаторите е да дадат пример на съгражданите си и определено успяват – по време на почистването е имало много желаещи, които очакват друга подобна инициатива, за да се включат. 

15 май, р. Ерма при с. Ломница до град Трън

Почистването преминава при голям интерес – участват около 35 души, които събират 150 чувала отпадъци. Някои от чувалите биват изнасяни през самата река. Въпреки това, по думи на организаторите, са успели да почистят само малка част от реката от Трън до Ждрелото и е останал още много боклук. Надяваме се в бъдеще да се намерят още повече съмишленици, с които постепенно отпадъците ще бъдат събрани.

16 май, Дунавски парк, Силистра

Почистването в Силистра е инициирано от хора, които ценят природата около себе си и вярват, че ние, хората, трябва да се грижим за нея. Чрез ползотворната акция те искат да покажат с личен пример как трябва да се случват нещата в нашето общество, а именно – всеки да поеме отговорност и да действа за общото благо. Почистването се случва на някои труднодостъпни места по брега на река Дунав и свършва, когато доброволците стигат границата с Румъния.

22 май, реката на с. Бакьово р. Батулийска

Кратката история от организаторите: „В началото започнахме само малка групичка от 5-6 човека. Местните ни бяха обещали да се включат, но никой не пристигна на срещата в 10 ч. на магазина. След половин час обаче започнаха да прииждат от всички страни и да се включват. Обхванахме голям периметър. По пътя се срещнахме с много животинки – жаби, птици, змии. Всичките пробудени за живота през пролетта. Бяхме организирали да дойдат от Своге, за да извозят чувалите. Те дойдоха с няколко часа по-рано и ги помолихме да изчакат. Камионът ни почака още 4 часа, като събра интереса на цялото село“.

22 май, от извора на река Арда до село Смилян

Акцията за почистване привлича 42 души от региона, а също така от Пловдив, София, Габрово и дори англичани, холандци и швейцарци, които са били в този момент в България и са научили за почистването. Доброволците са разпределени в 10 региона по поречието на реката и за 4 часа успяват да съберат 107 чувала боклук. Инициативата среща подкрепа от местните, които осигуряват места за настаняване и хранене, и завършва с поход до връх Ком. Освен това организаторите успяват да влязат в няколко училища, където да поговорят с децата за проблемите с отпадъците в природата. Защо го правят? Защото според тях, а и според нас, „образованието на децата е най-важната задача в мисията за чисто бъдеще“.

23 май, яз. Тича

Това е второто събитие в рамките на инициативата, което се организира на язовир „Тича“. Мотивацията на организатора е да покаже на детето и племенницата си, а също така и на всички малки и големи, колко малко е нужно за големите неща. И споделя с нас следното: „В неделя след празника всички бяхме унили, с изморени физиономии и само след час разходка по брега и почистване усмивките ни грейнаха, защото видяхме и осъзнахме какво правим всъщност!“

5 юни, яз. Батак

Завършваме с може би най-мащабното събитие от мобилизацията #ИзбериВодата – около 60 човек изнасят на 6-7 сборни пункта над 300 чувала отпадъци от язовир Батак. В допълнение към страхотната работа, организаторите откриват и много заровени микросметища. Споделят ни и следната любопитна история: „Няколко жени показаха нагледно на мъжете как се работи. Успяхме да закъсаме с единия джип и се наложи да ни дърпат. Всички бяха доста позитивни и след самото почистване сплотихме колектива със скара и бира“.


Взаимните ни усилия имат смисъл: благодарим Ви!

Всички тези прекрасни истории ни мотивират да продължаваме работа по темата и да се опитваме да спомогнем за решаване на комплексния и многопластов проблем с отпадъците, които попадат сред природата. 

От една страна, имаме замърсяването с пластмасови отпадъци, за което от години водим кампанията ни #СвободниОтПластмаса. В нея част от исканията ни са производителите да поемат отговорност и да намалят производството на опаковки за еднократна употреба, както и въвеждане на депозитна система. 

От друга страна, опазването на водните ресурси на България и негативното влияние върху тях на енергийния сектор и в частного въглищанта индустрия е тема и по която работим активно в последната година. Ето и някои от основните факти:

  • Над 70% от общото количество вода, използвано в България през 2019 г., е било предназначено само за охлаждане в енергетиката.
  • Водата, използвана за питейно-битови нужди през 2019 година, е под 10%.
  • 7 от 9 от най-големите въглищни централи се намират именно в критично застрашени от безводие райони.
  • Освен че използват вода, изкопаемите горива я и замърсяват.

Повече за кампанията #ИзбериВодата, може да научиш тук.

Plastic on a Beach in the Azores. © The 5 Gyres Institute Направи нещо!