Силвия Диаз е ръководител на комуникациите и дейностите в екипа Fossil Free Revolution на „Грийнпийс“

Вече не е извънредна новина, че се намираме в климатична криза. Също както не е откритие, че изкопаемите горива са основите отговорници за нея.

Учените продължават да предупреждават човечеството за последствията от липсата на действия за намаляване на емисиите на парникови газове. В същото време компаниите и политическите лидери, които печелят от добива на изкопаеми горива, все още шикалкавят и отлагат промяната, като си служат с лъжи и празни обещания.

Стратегията на компаниите за изкопаеми горива е ясна: Отричане. Заблуди. Забавяне.

Те отричат съществуването на климатичната криза, следователно отричат и техния собствен принос и отговорност за нея. И това продължава години наред. Заблуждават обществото като представят фалшиви решения и ни се представят за „зелени“ компании и без никакъв срам използват методите на „грийнуошинг“.

„Грийнуошинг“ (от англ. greenwashing) – похват за убеждаване на обществеността, че определена компания прави повече за опазване на природата, отколкото прави в действителност.

В резултат, всичко това допринася за забавянето на своевременни и ефективни действия за справяне с климатичните промени и необходимите спешни действия за отказ от изкопаемите горива.

Акция в защита на климата в Рим
Активисти на „Грийнпийс“ протестират пред централата на ENI – мултинационален петролен и газов гигант със седалище в Рим. Целта на акцията им е да изобличат заблуждаващите грийнуошинг действия на компанията. © Greenpeace / Francesco Alesi

Да сложим край на пропагандата 

Компаниите за изкопаеми горива отчаяно се нуждаят от платформа, за да продължат да разпространяват лъжите и пропагандата си. 

Преди години тютюневите компании също използваха рекламата и спонсорството като спасителен пояс, който да ги задържи на повърхността. По техен пример, компаниите за изкопаеми горива игнорират научните доказателства, които потвърждават, че са заплаха за здравето на хората и на планетата.

Протест по време на годишната среща на върха в Shell в Хага
Активистка на „Грийнпийс“ протестира с банер пред скулптура на динозавър, изработена от петролни варели. Акцията се провежда по време на срещата на върха на Shell в Хага и настоява за незабавен отказ от фосилните горива. © Marten van Dijl / Greenpeace

Последствията от тези действия обаче са прекалено сериозни, за да бъдат игнорирани.

Замърсяването на въздуха, в резултат от изгарянето на изкопаеми горива, отнема живота на повече хора всяка година, отколкото тютюнопушенето и маларията взети заедно. Красотата на планетата ни изчезва с масовото измиране на биологични видове. Условията за живот и бъдещето ни са под все по-сериозна заплаха от зачестяващите горски пожари, суши и други екстремни метеорологични явления.

Какво трябва да се случи?

Като за начало, това трябва да спре.

Важно е да променим правилата на тази опасна игра, в която компаниите за изкопаеми горива могат да ни манипулират и напълно безнаказано да продължат да саботират борбата с климатичната криза. Това, разбира се, на гърба на най-уязвимите и потиснатите. 

Петролен разлив на остров Мавриций в Индийския океан
Петролен разлив във водите на Индийския океан край остров Мавриций след катастрофата с японския танкер MV Wakashio през 2020 г. © Rajiv Groochurn / Greenpeace

Достатъчно!

Имаме шанс да поемем в друга посока. Имаме шанс да бъдем тези, които могат да повлияят на политиките. Чрез Европейската гражданска инициатива можем да променим европейските правила и да постигнем историческа забрана на рекламите и спонсорството на изкопаеми горива.


Какво означава това? Без повече реклами на и спонсорства от изкопаемите горива, в това число и:

  • транспортът, който се захранва с изкопаеми горива, включително въздушен, автомобилен и воден транспорт (различни от обществения транспорт);
  • компаниите, които добиват, рафинират, доставят, разпространяват или продават изкопаеми горива и продукти от тях като електричество;
  • спонсорства от изкопаеми горива, търговски марки или наименования, използвани за изкопаеми горива.

Един милион граждани можем да сложим край на мрачната ера на изкопаемите горива.