Какво е вдъхновението и посланието на режисьора на филма „Зима“ – Виктор Троянов

Кадър от фрирайд филма "Зима" на Виктор Троянов
„Зима“ e фрийрайд ски филм, който докосва темата за промените в климата и влиянието на човека върху околната среда и природата. © "Зима"

Този ноември на голям екран очакваме премиерата на „Зима“ – нов български късометражен филм, дело на Виктор Троянов. „Зима“ e фрийрайд ски филм, който докосва темата за промените в климата и влиянието на човека върху околната среда и природата.

Любовта на Виктор към планината го отвежда към близо тригодишно приключение. Приключение, в което ще се докоснем до горите на Витоша, ще настръхнем от величествените гледки на Пирин и Рила и ще се потопим в уюта на Родопите, за да стигнем чак до Стара планина. Филмът обаче засяга и една много по-дълбока тема, която всъщност е движещата сила зад проекта. С този филм, авторът му изразява своята загриженост към Зимата, такава каквато я познавахме преди. Филмът „Зима“  акцентира върху човешкото въздействие, което оказва влияние върху околната среда и ускорява промените в климата. Тези промени от своя страна са причина за скъсяването и изместването на зимите.

Повече за Виктор, идеята на филма и неговата прожекция, може да прочетеш в текста по-долу.

Разкажи ни за себе си с няколко думи. Кой е Виктор Троянов?

Човек, който преди всичко обича да снима, да кара ски, да прекарва време сред природата.

Кадър от заснемането на фрирайд филма "Зима" на Виктор Троянов
Виктор Троянов – Вичо по време на снимки в местността „Картала“ в Рила. © Ангел Попов / "Зима"

Как се зароди идеята за създаването на филма „Зима“?

Това бе един естествен процес в моето развитие като фотограф и автор на късометражни филми. Страстта ми да снимам видео се зароди по време на участието ми в българската антарктическа експедиция пред 9 години. Тогава направих първия си късометражен филм с камера GoPro 2. Беше нещо ново и вълнуващо. Доста по-трудоемък процес от фотографирането, но и по-мащабен, с повече възможности като изразни средства. Тогава си казах, това искам да развивам. Постепенно започнах да надграждам уменията си, като имам един по-сериозен проект – „Призрачната планина“, а „Зима“ е първият ми доста по-мащабен проект. 

Идеята за „Зима“ се зароди паралелно със запознанството ми със Симеон Павлов, невероятен млад скиор, с когото имах удоволствието да снимам и карам в планината през годините. Между нас се получи добър синхрон в снимките и след една доста сполучлива фотосесия си казахме: „Защо да не пробваме да направим и филм?“

Какво е за теб планината и какво е чувството, което ти дава времето прекарано сред природата?

Винаги съм възприемал планината като един „горен“ по-чист свят. Красива, потайна, понякога страховита. Планината ме привлича постоянно. Най-смислено прекараното ми време е в планината и въобще сред природата.  

Кадър от заснемането на фрирайд филма "Зима" на Виктор Троянов
По всяка вероятност след години по нашите ширини ще има сняг само по най-високите планински части, казва Виктор Троянов. © "Зима"

Кои са проблемите, които са засегнати във филма и защо?

Във филма е засегнат или по-скоро показан проблема с мръсния въздух в нашата столица, както и замърсяването с пластмасови отпадъци в заобикалящата ни околна среда. Намеква се за обезлесяване, за суша и т.н. проблеми, с които вече се сблъскваме.

Каква според теб е пресечната точка между опазването на околната среда,  климатичните промени и зимните спортове?

Човешкото въздействие оказва влияние върху околната среда и ускорява промените в климата. Промените в климата пък са причина за скъсяването и изместването на зимите. Вдигането на снежната граница обрича на гибел зимните курорти или поне по-ниските. По всяка вероятност след години по нашите ширини ще има сняг само по най-високите планински части. Пример е Витоша. До преди 20-на години зимите бяха дълги и продължителни, на Витоша се караше спокойно от декември до май. Сега този диапазон се е скъсил многократно. По-ниски курорти, като Семково например, вече са рядко караеми.

Кадър от фрирайд филма "Зима" на Виктор Троянов
Във филма е засегнат проблема с мръсния въздух в столицата, както и проблема със замърсяването с пластмасови отпадъци. © "Зима"

Може ли да споделиш малко за процеса по заснемане на филма?

Това е дълъг и сложен процес. Изисква се търпение и инат. Само година ми отне да напиша и редактирам сценария, да го обсъдя с различни хора, да премисля, да планирам преди да се реша да започна със същината. Заснемането и монтажът отнеха над две години.

Има ли нещо, което осъзна или научи в процеса на създаване на филма?

Нещо, което знаех и преди да се захвана, че ще ми струва много време, нерви и лишения. Но и нещо, което изживях впоследствие. Правейки филма се потопих в неописуеми приключения и срещах страхотни хора.

Какво според теб може да направи всеки един от нас за опазване на околната среда? 

Да прекарваме повече време сред природата с близките си, да даваме пример и да споделяме опита ни с децата си, и да им създаваме навици да пазят и обичат природата.

Кадър от фрирайд филма "Зима" на Виктор Троянов
В бита си ограничавам използването на еднократна пластмаса, хвърлям отпадъците си разделно. Избягвам да шофирам автомобил в града – карам колело или ходя пеш, споделя Виктор Троянов. © "Зима"

А какви са твоите лични действия в тази посока?

Напоследък се замислям за всяко мое действие докато съм сред дивата природа, да не замърся, да не нараня, да оставя възможно най-малко следи. В бита си ограничавам използването на еднократна пластмаса, хвърлям отпадъците си разделно. Избягвам да шофирам автомобил в града – карам колело или ходя пеш. Откакто имам малко дете, обаче бойкотирането на автомобила в града става по-трудно.

Кое е основното послание, което би искал да предадеш към хората?

Ние сме истински късметлии, че живеем в толкова хармонична и съвършена природа, в една иначе доста враждебна и негостоприемна вселена. Може би да живеем малко по-скромно и простичко, да се наслаждаваме на този божи дар, без да го рушим. 

Заповядай на премиерата на филма, която ще се състои на 10-ти и 11-ти ноември, в Cinema City Paradise, от 19.30 ч. Научи повече в събитието и купи билет за премиерата тук: 10-ти ноември и 11-ти ноември


Проектът се осъществява с подкрепата на „Грийнпийс“ – България. Заставаме зад филма „Зима“, защото за нас е важно темите, свързани с опазването на околната среда и климатичните промени, да бъдат застъпени и в културата и изкуството.