Никога досега не сме били по-близо до забраната на рекламите и спонсорството на изкопаеми горива в Европа. Въздействието, което кампанията оказа през последната година е невероятно.

Европейската гражданска инициатива започна през октомври 2021 г. и приключи 12 месеца по-късно. Множество градове в Европа въведоха забрани за рекламите на изкопаеми горива, не една политическа партия обяви подкрепа за забраната. Google и Youtube също забраниха рекламите, които разпространяват фалшива информация за климатичните промени, а Междуправителственият комитет по изменение на климата за пръв път в свой доклад разкри ролята на рекламата в задълбочаването на климатичната криза.

Във филмовата индустрия също имаше отзвук. Режисьорът на филма Don’t look up, Адам Маккей, публикува в Twitter нашата европейска гражданска инициатива.

Туит на режиьора Адам Маккей за забраната на реклами на изкопаеми горива
Режисьорът Адам Маккей публикува туит за забраната на рекламите на изкопаеми горива.

За първи път холивудска продукция надникна и показа това, зад което се борят години наред местни жители, екологични активисти и учени. Филмът представлява алегория на климатичната криза. Заплаха, която бива отричана, а действията за предотвратяване на климатичната катастрофа – забавяни  от правителствата под натиска на индустрията на изкопаемите горива.. Филмът показва как тези със собствени интереси,компаниите за изкопаеми горива, могат да заблуждават обществеността (чрез грийнуошинг и подвеждащи рекламни кампании).

Между 20 и 24 юни в Кан, Франция, се провежда Cannes Lions – престижен международен фестивал на комуникационната индустрия. По време на фестивала се раздават награди за най-добрите постижения на творческата комуникация.

Активисти на „Грийнпийс“ също присъстваха на събитието. Един от тях беше Густав Мартнер. Днес е част от екипа на „Грийнпийс“, но преди години е бил награждаван на същия този фестивал и дори е бил негово жури заради добрата си работа в рекламната индустрия. По време на откриването на фестивала, когато се събират хиляди гости, той се качи на сцената, за да отправи посланието на кампанията ни и да върне обратно своята награда, спечелена с работа за авиолинии и автомобилни компании.

Активистът на „Грийнпийс“ Густав Мартнер на сцената на фестивала Cannes Lions
Активистът на „Грийнпийс“ Густав Мартнер на сцената на фестивала Cannes Lions. Текстът на банера гласи: „Няма награди на мъртва планета“. © Greenpeace

В България един от големите ни съмишленици e Музей на хумора и сатирата в Габрово. Имахме възможност да вземем участие в откриването на 25-ото Габровско Биенале на хумора и сатирата в изкуството, както и да запознаем гостите на града и посетителите на Биеналето с нашата кампания.

През месец юли тази година Музеят официално отказа реклами и спонсорства от компании за изкопаеми горива. От институцията заявиха, че това е отговорно решение с цел да се намали дезинформацията за замърсяването и за климатичната криза.

Макет на бизнесмена Христо Ковачки в Габрово
Макет на бизнесмена Христо Ковачки бе сред акцентите на 25-ото Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството © Божидар Николов

Артистичният екип на танцово-театралния спектакъл „Последният залез“ също ни подкрепи, като обвърза спектакъла с кампанията. 

Кадър от трейлъра на танцово-театралния спектакъл „Последният залез“. Две момичета танцуват на фона на ТЕЦ „Брикел“ (вляво) и ТЕЦ AES (вдясно)
Кадър от трейлъра на танцово-театралния спектакъл „Последният залез“ © Борис Урумов/ „Последният залез“

През лятото на 2022 г. успяхме заедно с нашите доброволци да разпространим идеите на кампанията, като посетихме най-различни фестивали и имахме възможност да си поговорим с всеки, който се интересуваше от дейността и нашите активности. 

Рано или късно ще дойде европейска забрана на рекламите на изкопаеми горива и, подобно на забраната на рекламите на тютюневи изделия, един ден ще е също толкова очевидно защо имаме нужда от такава забрана  – и всичко това се случи заради хора като вас.

Благодарим за подкрепата!