2023 г. отминава и в последния ѝ ден се обръщаме назад с благодарност за всички неща, които направихме заедно. Това беше изпълнена със събития година, през която успяхме отново ясно да заявим позицията си за по-чиста околна среда и за зелено бъдеще – за България и за света.

Щастливи сме да споделим с вас 12 неща от 2023-а, с които се гордеем и които ни вдъхновяват за новата 2024-а.

С помощта на над 40 активисти и доброволци проведохме акция срещу енергийната бедност в Античния театър в Пловдив – Пловдивска област е сред тези с най-много издадени заповеди за отпускане на целева помощ за отопление, а в същото време градът има огромен неизползван потенциал за соларна енергия.

Активисти на „Грийнпийс“ осветиха Античния театър на Пловдив с акция срещу енергийната бедност
Активисти на „Грийнпийс“ осветиха Античния театър на Пловдив с акция срещу енергийната бедност
© LYON Visuals

Създадохме специална юбилейна банкнота с лика на олигарха Ковачки за да насочим внимание към блокираните реформи в енергетиката. Активисти от „Грийнпийс“ прожектираха с помощта на пикселстик банкнотата пред Народното събрание, Министерския съвет и Президентството.

Банкнота с образа на Христо Ковачки
Парламентът, Министерски съвет и Президентството са трите институции, които с действията си от последните седмици стопираха всякакви реформи, които биха довели българската енергетика в XXI век.
© LYON VISUALS / „Грийнпийс“ – България

Подпомогнахме зеленото възстановяване на Украйна, като участвахме в монтирането на термопомпа и инсталация за соларна енергия в поразената болница в Хоренка. Това е съвместна инициатива на „Грийнпийс“, украинските неправителствени организации „Екоакция“ и „Екоклуб“ и благотворителен фонд „Победа на Украйна“, благодарение на която даже когато централното захранване спира, болницата продължава да работи. 

Инсталиране на соларни панели на болницата в село Хоренка, Украйна
Зеленото възстановяване на болницата в Хоренка е пример как може да бъде възстановена Украйна след войната – с възобновяема енергия и съвременни енергийно ефективни технологии.
© Oleksandr Popenko / Greenpeace

2023 г. беше  специална за нас и защото имахме възможността да се срещнем на живо с граждани от Бургас, Пловдив, Димитровград и Велико Търново и заедно да поговорим за енергийните общности – ползите от тях, препятствията, през които се минава при създаването им, както и перспективите пред тази форма на сдружаване с цел енергийна независимост и производство на енергия от възобновяеми източници.

Освен в срещи и в акции, от „Грийнпийс“ тази година участвахме и в почиствания на природни местности – заедно с наши доброволци помагахме за  събиране на отпадъци край язовир „Копринка“, язовир „Душанци“ и плаж Липите. В „Копринка“ дойде дори и нашият каяк отбор, който успя да стигне и до по-труднодостъпните брегове на язовира. 

Почистване на язовир „Душанци“ заедно с приятелите ни от IFF On the Beach / Международен филмов фестивал „На брега“
© „Грийнпийс“ – България

Каяк отборът ни също така проведе акция в подкрепа на „Спаси Кресна“ срещу планираните строителни дейности в Кресненското дефиле. Снимките обиколиха Мрежата и бяха използвани от различни активисти и организации за илюстриране на позицията им. Благодарим ви, че сме единни и си пожелаваме положително развитие за Кресна през новата година!

Каяк отборът на „Грийнпийс“ – България с послание срещу планираните строителни дейности в Кресненското дефиле.
© „Грийнпийс“ – България

През лятото в Румъния се проведе първият по рода си Activist Camp & Training на „Грийнпийс” за Централна и Източна Европа. В него се включиха над 20 от активистите на „Грийнпийс” – България, които в рамките на пет юлски дни взеха участие в разнообразни обучения и практически тренировки в различни сфери като каяци, скаутинг, катерене и дигитален активизъм. 

Катерачи на обучение по време на Activist Camp & Training на „Грийнпийс” за Централна и Източна Европа
© Raluca Rusu / Greenpeace CEE

През 2023 г. активистите ни отново не се колебаеха да извисяват глас срещу замърсителите. По време на форума Green Week 2023, в който участваха представители на правителството, ЕС и енергийната индустрия, наш активист прекъсна изказването на Кристина Лазарова от ТЕЦ „Бобов Дол“, като се изправи пред сцената и показа банер с посланието „Замърсителите трябва да плащат“.

Активист на „Грийнпийс“ с банер на форума Green Week 2023
© „Грийнпийс“ – България

Жителите на Бобов дол от години страдат от обгазявания от теца, които поставят здравето на деца и възрастни в постоянен риск. Затова им помогнахме, като осигурихме платформа за изпращане на писма до институциите с техните искания – за измервателна станция в Големо село, спиране на работа на теца при превишаване на нормите и забрана за горене на отпадъци. За броени дни се включиха над 750 души.

ТЕЦ „Бобов дол“ изпуска непречистени емисии (от високия комин) по време на разпалване на инсталацията, на преден план е „черното езеро“ на централата, Големо село.

Важна за отбелязване съдебна победа – Съдът на ЕС взе решение срещу замърсяването от „ТЕЦ Марица изток 2“. Неговото заключение е, че България нарушава европейското законодателство, като позволява на теца да замърсява със серен диоксид без краен срок и без план за справяне с вредните емисии. Това за пореден път ни потвърди, че сме на верен път не само спрямо опазването на околната реда и здравето на местните жители, но и спрямо действащите закони в ЕС.

ТЕЦ "Марица Изток 2"
ТЕЦ „Марица Изток 2“ на яз. Овчарица е най-голямата въглищна централа в България и на Балканския полуостров.
© Ivan Donchev / Greenpeace

Тази година бележи и най-голямата акция на активисти на „Грийнпийс“ в България досега – окупирането на 50-метровата охладителна кула на ТЕЦ „Марица 3“ и изписването на думата CRIME на нея в знак на протест срещу системните злоупотреби на въглищната централа, свързвана с бизнесмена Христо Ковачки. 
Участниците от България, Полша, Чехия, Унгария, Австрия, Хърватия, Гърция и Румъния защитиха правото на чист въздух и безопасна околна среда за всички, а броени дни след това граждани от Димитровград направиха протест пред ТЕЦ „Марица 3“ срещу мръсния въздух под надслов „Търпението свърши“. 
Пожелаваме си през новата 2024 г. ТЕЦ „Марица 3“ и другите замърсители в България да спрат опасната си за човешкото здраве и за околната среда дейност и да започнат да плащат за престъпленията си.

На финала с отправен към новата година поглед споделяме тийзъра на филма Sea Me, копродукция на „Грийнпийс“ – България, Crystal Frame и Four Elements. В него ще разкажем какви са заплахите за Черно море и как всички държави заедно можем да го опазим. Също така, ще покажем уникални кадри на морското дъно!
Очаквай през идната година самия филм, както и още много изненади, свързани с Черно море!

Благодарим ти, че беше с нас през тази година! Обещаваме ти, че е продължим да се борим за чиста и здравословна околна среда, за подходящ за живот климат и за мир на планетата ни! Ако искаш да се включиш по-пряко в дейността ни, можеш да го направиш, като станеш наш доброволец и/или пък с дарение в подкрепа на финансовата независимост на „Грийнпийс“.

С признателност и очакване на бъдещите ни срещи, 
Меглена, Десислава, Балин, Кристиян, Мартин, Боян, Ангел, Северина, Деннис, Александра, Вида, Габриела, Пламена, Деница и Христо