Загубата на биоразнообразие изисква спешни действия за защита на горите, океаните и промяна в диетата ни

На снимката: пластмасова бутилка в коралов риф близо до остров Верде, Филипините, март 2019 г.

 

Последствията от човешката дейност се отразяват пагубно на планетата и нейното биоразнообразие. Това сочи доклад на ООН, разработван в продължение на три години от стотици експерти от цял свят. Изследването, което е най-мащабното в тази област, показва, че светът, в който живеем, губи своето биоразнообразие невъобразимо по-бързо, отколкото когато и да било преди в човешката история. Тази тенденция обаче може да бъде спряна, казва още текстът, но затова е необходима категорична промяна.

Позицията на „Грийнпийс“ е, че този доклад трябва да предизвика спешни глобални действия в защита на горите и океаните, както и да доведе до значителна промяна в земеделието и производството, и консумацията на храна.

Международният доклад за оценка на биоразнообразието и екосистемните услуги на Междуправителствения панел за биоразнообразие и екосистемни услуги (IPBES) предупреждава, че 1 милион видове са застрашени от изчезване. Или с други думи, повече отклкото са изчезнали по време на цялата човешка история до ден днешен.

В доклада се отбелязва още, че по-голямата част от глобалните цели за 2020 г. за опазване на природата, очертани в Стратегическия план за биологичното разнообразие (цели за биоразнообразието в Аичи), няма да бъдат изпълнени, което подкопава половината от целите на ООН за устойчиво развитие.

Д-р Кристоф Тиес, координатор на кампанията гори и климат в „Грийнпийс“ – Германия определи доклада като болезнено осъзнаване на реалността и коментира, че „правителствата трябва да започнат да поставят хората и природата пред корпоративните интереси и алчност. Трябва да започнат да действат с неотложността, с която настоящият доклад изисква. Лидерите трябва да приемат силни цели и планове за изпълнение, за да защитят биоразнообразието с участието и съгласието на коренното население и местните общности по време на Международната среща на върха за природата в Китай (COP15). Печалбите са изтласкали природата на ръба на оцеляването, поставяйки нашето собствено оцеляване в опасност, поради прекомерната експлоатация на природните ресурси и влошаването на климатичните промени.

Този доклад не е просто поредният призив за действие. Това е едно от последните от много предупреждения и ако не го вземем насериозно, може и да е последното преди загубите да станат необратими. Опазването и възстановяването на биоразнообразието има съществена роля като естествено решение за промените в климата. Крайно време е да  преборим промените в климата, като защитим природата, с която сме едно.

Горите, торфените и крайбрежните морски екосистеми трябва да бъдат защитени или възстановени. Съчетаването на опазването на биологичното разнообразие с драстичните съкращения на емисиите на CO2 и увеличеното съхранение на въглерод в природата може да допринесе значително за ограничаване на глобалното затопляне  до 1.5 C. Това са най-важните незабавни действия, които могат да ни помогнат да се върнем от ръба.“

Докладът на IPBES установи, че 66% от Световния океан са подложени на огромено човешко влияние и морският живот понася тежките последствия от това. Докладът предупреждава още, че богатството и изобилието на морския живот е в упадък, ограничавайки способността на океана да осигурява продоволствена сигурност и да защитава от изменението на климата.

На снимката: умрели пчели, показвани на протест на пчеларите пред централата на Bayer, в гр. Бон, април 2019 г.

 

Луиза Кассон, координатор на кампанията „Спаси океаните“ от „Грийнпийс заяви, че: „океаните поддържат целия живот на Земята. Въпреки това, международното сътрудничество се фокусира върху това как най-добре да се експлоатира морския живот и тази ценна споделена среда. Вместо да ограбват моретата за краткосрочна печалба, правителствата трябва да поставят справедливостта и устойчивостта в центъра на техния подход към океаните.

Докладът потвърждава, че съществуващите механизми за защита на океаните не работят. Днес само 1% от световните морета са защитени и няма правен инструмент, който да позволява създаването на резервати в международни води.

Нуждаем се от Глобално споразумение за океаните, за да защитим поне 30% от територията до 2030 г. Това е уникална възможност за правителствата да работят заедно, за да защитят живота, да осигурят продоволствена сигурност за милиони хора и да създадат здрави океани, които са нашият най-добър съюзник срещу променящия се климат.“

Докладът на IPBES предупреди, че ключовите двигатели на промяната в природата, като например промените в земеползването, експлоатацията на организми, изменението на климата и нивата на потребление, са ускорени до безпрецедентни нива.

„Приветстваме призива за спешни действия по отношение на промените в хранителния режим към по-хранителни продукти на растителна основа, за да се намали консумацията на месо и млечни продукти, която има добре документирани отрицателни въздействия върху биологичното разнообразие, изменението на климата и човешкото здраве.

„Всяко увеличение на селскостопанското пространство, необходимо за храна на животни за индустриалното животновъдство, е основен двигател на промяната в земеползването чрез обезлесяване и унищожаване на местообитанията. Борбата с консумацията на месо и млечни продукти трябва да се превърне в приоритет за политиците, така че консумацията и производството на месо да бъдат намалени с 50% в световен мащаб до 2050 г.“, коментира Ерик Дериер, международен координатор на кампанията „Храна и земеделие“.


 

Кратък анализ на доклада от „Грийнпийс“ (на английски)