Форум Енергийни решения ще се състои на 8 и 9 юни на борда на легендарния ветроход Rainbow Warrior в Бургас

Активисти на „Грийнпийс“ изрисуваха слънце на Морската гара във Варна. Те настояха за енергиен преход към възобновяеми източници и децентрализация на енергийната система.

Изобретатели, учени, предприемачи и ученици ще представят в Бургас свои проекти, свързани с енергийните решения на бъдещето и прехода към възобновяема енергия.Форумът „Енергийни решения“ ще се състои на 8 юни от 15:00 до 19:00 ч. и на 9 юни от 15:30 до 17:30 ч.

То ще се проведе на Морската гара като част от програмата легендарния ветроход на „Грийнпийс“ Rainbow Warrior. Той в момента е в България, която е втора спирка от европейския тур „Заедно за климата“. Целта на тура е справяне с климатичната криза, поставяне на категорични планове за отказ от използването на въглища за производство на енергия до 2030 г. и децентрализация на енергийната система.

„По време на форума участниците ще представят алтернативни на наложените в България технологии. Сред тях са соларна енергия, производство на енергия от водород, проекти за интелигентен соларен град и пасивни къщи, самоделно електрическо колело със соларни панели, разработено от ученици, водородни колички. Някои от представянията ще бъдат онагледени с умалени модели“, поясни Балин Балинов от „Грийнпийс“ – България.

Проектите са на в събитието са от Института по електрохимия и енергийни системи към БАН и от Соларната лаборатория на Академията, от Софийската енергийна агенция – СОФЕНА, от СПГЕ „Джон Атанасов“ и от други институции, фирми и организации. То е с отворени врати за всички желаещи да се включат.

Ветроходът Rainbow Warrior плава между Варна и Бургас. Преходът от мъгла и тъмнина към слънце е символ на енергийния преход от изкопаеми горива към възобновяеми източници

Освен форума се предвиждат прожекции на документални филми на 6 юни от 21:00 ч., ученически иновационен лагер в петък, 7 юни, а през почивните дни – отворени врати на кораба, зелено кафене за дискусии, куклен театър и игри за деца.
В иновационния лагер участват ученици от Професионалната гимназия в Бобов дол – град, бивш център на въглищната индустрия и ученици от Бургаски училища. През деня те ще работят по казус, свързан с енергийния преход от изкопаеми горива към възобновяеми източници, а вечерта след 17:00 ще представят своите проекти.
Отворените врати дават възможност на посетителите да разгледат ветрохода и да научат повече за кампанията.

Всички събития са публични и с вход свободен,

Преди да пристигне в Бургас Rainbow Warrior прекара три дни във Варна. Тогава граждани и представители на малкия бизнес настояха за децентрализация на енергийната система в полза на отделните хора, общности, квартали, общини. Те поискаха да се въведе ясна и стабилна законова рамка, която да регламентира правата на хората сами да произвеждат, консумират и продават енергия от възобновяеми източници.

Активисти на „Грийнпийс“, доброволци и посетители подкрепиха инициативата със светлинна акция вечерта преди дискусията. Те „изрисуваха“ слънце с фенери до Морската гара във Варна, което символизира прехода от въглища към възобновяеми енергийни източници и децентрализацията на енергийната система.

ПРОГРАМА

Бургас
6 юни – четвъртък
11:00 – Пресконференция
21:00 – Зелено кино, прожекции на филми
7 юни – петък
10:00 – 17:00 – Иновационен лагер „Енергия от слънцето“
16:00 – Rainbow Warrior и изследванията на Черно море
18:00 – Иновационен лагер – награждаване
20:00 – Нощ на разказвачите – „Енергия на бъдещето“
8 юни – събота
10:00 – 13:00 – Зелено кафене: „Как да променим енергийната система?“
11:00 – 12:00 – „Прахоляшка в Черното кралство – представление за деца и възрастни
15:00 – 19:00 – Форум „Енергийни решения“ – презентации
10:00 – 13:00 – Отворени врати на кораба
15:00 – 19:00 – Отворени врати на кораба
15:00 – 16:00 – Щурите учени – игри за деца
16:00 – 17:00 – „Прахоляшка в Черното кралство“ – представление за деца и възрастни
Акция за деня на океана
9 юни – неделя
10:00 – 13:00 Зелено кафене: „Как да променим енергийната система?“
11:00 – 12:00 „Прахоляшка в Черното кралство – представление за деца и възрастни
10:00 – 13:00 – Отворени врати на кораба
15:00 – 16:00 – Отворени врати на кораба
15:00 – 17:00 – Форум „Енергийни решения“ – презентации
16:00 – 17:00 – „Прахоляшка в Черното кралство“ – представление за деца и възрастни
18:00 – Отплаване