„Грийнпийс“ – България официално кани кмета на София и зам.-председател на ГЕРБ да получи преспапието и исканията

Преспапие, пълно с мръсен въздух от София, е специалният коледен подарък за кмета на столицата и заместник-председател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова, подготвен от „Грийнпийс“ – България. Той ще бъде връчен лично от представители на организацията на г-жа Фандъкова на 22 декември от 14:00 часа пред сградата на Столичната община на улица „Московска“ 33.

Това ще се случи, ако кметът приеме поканата на „Грийнпийс“ – България за срещата, на която символично ще бъдат връчени и подписаните от гражданите искания за по-добър въздух в София. Тези искания са съсредоточени в 7 конкретни решения, които биха осигурили траен ефект върху качеството на въздуха в столицата. По този начин от организацията заявяват, че не трябва да виждаме въздуха, който дишаме и че е време за промяна.

Ситуацията в София е проблем за здравето на хората в града, който не се взима достатъчно сериозно предвид от Столичната община. Планираните до момента мерки предвиждат влизане в нормите за качество на въздуха едва след повече от пет години, през 2026 г. Това неглижиране много ясно се доказва от факта, че столицата ни е бил градът с най-мръсен въздух в цял свят на 28 ноември (по данни на https://www.iqair.com/), а доста често е в топ 5 на тази негативна класация.

© Wunderman Thompson Sofia/ „Грийнпийс“ – България

„През последните години се наслушахме на обещания и предписания за мерки за повишаване на качеството и чистотата на въздуха в София. Очевидно е, че това си останаха само обещания, защото фактите показват, че столицата продължава да не изпълнява необходимите стандарти за чистота на въздуха, а жителите и гостите на града дишат въздух, опасен за здравето им. Ние обаче предлагаме решение на този проблем. Едно от тях е използването на възобновяеми енергийни източници вместо изкопаеми и твърди горива – практика в развитите държави, която дава отлични резултати“, заяви Меглена Антонова, координатор кампании „Грийнпийс“ – България.

Всеки, който иска въздухът в София да е по-чист, може да се запознае с предложенията на „Грийнпийс“ – България на сайта на кампанията – vazduhzasofia.org. В него са изложени основните искания към Йорданка Фандъкова, които всеки може да прочете и ако е съгласен с тях да подкрепи каузата. Това се случва с натискане на бутон „Изпрати становище“, след въвеждане на име и e-mail. По този начин всеки може да изпрати исканията директно до кмета на София, като има възможност да допълни текста, за да го направи по-личен.

Докато Европейският съюз за пореден път съди България заради неспазване на нормите за качество на въздуха, Столичната община без много шум провежда обществена консултация относно проекта на нова ресорна програма до 2026 г. Консултацията продължава до 20 декември 2020 г., като писмата, изпратени от сайта, са адресирани по процедурата. След края ѝ, страницата ще остане активна, за да могат хората да продължават да изпращат своите искания и отвъд срока на консултацията.


© Wunderman Thompson Sofia/ „Грийнпийс“ – България