© Деннис Тодоров/ „Грийнпийс“ – България

След поредните сериозни превишавания на нормите за качество на въздуха в София и в края на обществената консултация за нова програма за въздуха в града, активисти на „Грийнпийс“ – България връчиха преспапие с мръсен софийски въздух на Йорданка Фандъкова, дългогодишен кмет на града и заместник-председател на ГЕРБ.

Преспапието, в което вместо сняг върху града се стеле мръсотия, специално събрана от въздуха на София, е символ на отговорността, която общината носи за качеството на живот и здравето на хората в столицата. „Коледният подарък“ беше придружен от искания за модерни мерки за справяне с проблема, подкрепени от близо 5000 граждани.

Кметът прие преспапието и исканията за по-смели мерки за справяне със замърсяването на въздуха и покани активистите на работна среща след Нова година. Тя изрази готовност за въвеждане на повече възобновяема енергия за общински сгради, като даде пример с конкретни проучвания за инсталиране на соларни панели на зоопарка и за „голямата инсталация за отпадъци“.

„Радваме се, че г-жа Фандъкова уважи нашата покана и прие своя „коледен подарък“. Силно се надяваме, че заявената готовност за съвместна работа за въвеждане на възобновяеми енергийни източници и за зони с ниски емисии няма да остане само на думи.
През последните години се наслушахме на обещания и предписания за мерки за повишаване на качеството и чистотата на въздуха в София. 
Столицата същевременно продължава да не изпълнява необходимите стандарти, а хората да дишат въздух, опасен за здравето им.
По време на срещата не обсъдихме темата за енергийните граждани – хора, които за собствени нужди произвеждат енергия от възобновяеми източници, но считаме, че тяхната роля е изключително важна за подобряването качеството на въздуха,“ заяви Меглена Антонова, координатор кампании „Грийнпийс“ – България.

„Споделям напълно загрижеността на „Грийнпийс“ – България и желанието ви да участвате, има нужда от участието на всеки човек, на всяка организация. Вие сте организация с история и с опит.
Каня ви след Нова година да направим работна среща. Аз се запознах внимателно с вашите предложения, споделям ги напълно. Имаме действия по някои от тях, имаме и нужда от помощ по някои от тях.
Вие акцентирате на възобновяемите енергийни източници, нещо което напълно споделям.
Освен двете проучвания работим и за създаване на енергиен център, който да обследва всички общински сгради, над 600 са, така че да можем постепенно да реализираме това, което вие предлагате,“ обеща кмета и заместник-председател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова.

© Деннис Тодоров/ „Грийнпийс“ – България

Тя коментира още програмата за подмяна на стари отоплителни уреди, за която „Грийнпийс“ – България предлагат надграждане с възможности за използване на възобновяема енергия. Фандъкова заяви, че от общината имат и по-смели идеи (в момента възможностите включват пелетни печки, преминаване на газ, на ТЕЦ или на ток), но е необходимо гражданите да бъдат по-добре информирани и изяви готовност за консултиране с организацията за възможностите за нововъведения.

По отношение на нискоемисионните зони Фандъкова обяви, че от общината очакват законодателна промяна от НС, за да може кметът да регулира влизането на автомобили от определени класове в зоните при дни с прогноза за по-голямо замърсяване, тъй като в момента общината няма право да налага подобни санкции.

По отношение на развитието на електротранспорта и използването на възобновяеми източници за захранването му, тя коментира, че на този етап перспективата София да набавя енергия от възобновяеми източници за тази цел не е била на дневен ред за общината, но кметът е отворена за обсъждане на въпроса.

Кметът обаче не коментира директно предложенията за

  • развитие на централното отопление в града с възобновяеми източници, а не с отпадъци, изкопаем газ или биомаса;
  • данъчни облекчения за жилищната собственост, в зависимост от това колко нискоенергийно е едно жилище;
  • насърчаване на енергийни общности и домакинства (които сами произвеждат енергия от ВЕИ);
  • реализиране на проекти за производство на енергия от слънцето, насочена към подпомагане на най-уязвимите членове на обществото, с цел дълготрайното им освобождаване от бремето на енергийната бедност.

По отношение на енергийната бедност Фандъкова обобщи, че за момента една трета от енергийните помощи се предоставят за дърва и въглища, а останалата част за централно отопление, газ и електричество.
В края на разговора кметът Фандъкова допълни по отношение на възобновяемата енергия, че от страна на Европейския съюз се отварят нови финансови възможности и отново повтори, че е отворена да работи с „Грийнпийс“ – България.

В последващите срещи с общината от „Грийнпийс“ – България ще продължат да търсят развитие по необсъдените на днешното събитие въпроси.

© Деннис Тодоров/ „Грийнпийс“ – България

Ситуацията в София е проблем за здравето на хората в града, но мерките, които Столичната община предвижда в проекта на нова програма за качество на въздуха не отразяват сериозността на този проблем. Планираните до момента мерки предвиждат влизане в нормите за качество на въздуха едва след повече от пет години, през 2026 г.

Г-жа Фандъкова е най-дълго управляващият кмет на града, вече 11 години. Преди нея градът също имаше кмет от ГЕРБ в лицето на Бойко Борисов. Неглижирането на проблема с въздуха достатъчно ясно личи от многократните превишавания на нормите за качеството му през последните години, както и от двете дела заведени от ЕС заради неспазването на нормите за фини прахови частици.

От 20 ноември до 20 декември Столичната община проведе обществена консултация относно проекта на нова програма за качеството на атмосферния въздух. За да направят консултацията по-видна, от „Грийнпийс“ – България разработиха сайт www.vazduhzasofia.org и становище с конкретни предложения, подготвено съвместно с Екологично сдружение „За Земята“. До края на консултацията през сайта бяха изпратени близо 5000 становища. Въпреки че процедурата официално приключи, от организацията ще оставят сайта да работи, за да могат хората да продължат да изпращат своите искания до общината.

© Деннис Тодоров/ „Грийнпийс“ – България
© Деннис Тодоров/ „Грийнпийс“ – България

Допълнителна информация:
• Повече за кампанията на специалния сайт vazduhzasofia.org.
• Гледай лайв видеото от предаването на преспапието тук.
• Повече за преспапието във видеото, качено във Facebook.


Специални благодарности на:

  • ЕС „За Земята“, с които разработихме заедно примерното становище.
  • Wunderman Thompson Sofia, които са нашият комуникационен партньор и бяха неотлъчно до нас.