Честит 22 май – Ден на биологичното разнообразие! На днешния празник искаме да споделим добра новина.

Преди почти осем месеца организирахме събитието „Бягане за Радуловци. Надбягай мината!“, чиято кауза беше да спаси природата и разнообразието ѝ в район недалеч от София.

Корица на доклада „Завръщане в Бъдещето – зелено възстановяване от кризата“, май 2020 г.
Застъпи се за биоразнообразието,

като подпишеш петицията за зелено възстановяване, отказ от въглищата и преминаване към възобновяема енергия!

Подпиши сега!

Вярваме, че е важно широката общественост да знаек как се развива делото за спасяване на красивата местност между селата Радуловци, Алдомировци, Братушково и Бърложница, водено от един смел земеделски стопанин – Емил – и Община Сливница.

Районът е на път да бъде превърнат в нова въглища мина след като компания, свързвана с бизнесмена Христо Ковачки, получи правото да добива въглища там. Имахме сериозни опасения, че това ще се случи много бързо. Въпросната компания пожела да започне добива на въглища преди да е приключило делото и съдът трябваше да даде мнението си.

За щастие, съдът отхвърли искането добивът на въглища да започне преди края на делото.

Изглед от въздуха към селски район в община Сливница, август 2020 © Деннис Тодоров/ „Грийнпийс“
Изглед от въздуха към селски район в община Сливница, август 2020 © Деннис Тодоров/ „Грийнпийс“

Ако беше дал разрешение, голяма част от усилията за спасяване на красивата местност щяха да са напразни – природата и възможностите за туризъм и земеделие щяха да бъдат унищожени безвъзвратно преди края на делото, без да се вземат предвид голяма част от фактите, които ясно показват вредата от подобна мина. Дори хората и общината да спечелят, нямаше да могат да получат обратно загубените ниви и спортни съоръжения.

Но битката не е спечелена окончателно. Компанията обжалва решението на съда, а и делото продължава и все още предстои да разберем дали окончателното решение на съда ще бъде в полза на хората от района и природата.

Надяваме се, че не само хората, които се включиха в бягането миналата есен, а и всички, които ги е грижа за природата, ще продължат да подкрепят техните усилия.

На територията на община Сливница е разположено и Алдомировското блато. То е обявено за защитена местност с цел опазването на естествените местообитания на редица редки видове водолюбиви птици и растителните асоциации, сред които и блатното кокиче, включено в Червената книга на България.

Изненадващо е, че във време, когато говорим за смяна на енергията с възобновяема и поетапно изоставяне на замърсяващите източници, няколко села се сблъскват с унищожителното въздействие на въгледобива.

Всеки може допълнително да се включи, като се застъпи за биологичното разнообразие на България, подписвайки петицията за зелено възстановяване от кризата и за отказ от използването на въглища.


На Деня на биоразнообразието се надяваме да сме вдъхнали надежда, че заедно можем да се противопоставим на олигархичните интереси и да опазим богатите природни кътчета около нас.