Пожар в АЕЦ „Запорожие“, Украйна, 4 март © АЕЦ „Запорожие“, официален канал в YouTube, кадър от камерите на територията на централата.
Пожар в АЕЦ „Запорожие“, Украйна, 4 март © АЕЦ „Запорожие“, официален канал в YouTube

След среднощен обстрел руски военни части превзеха АЕЦ „Запорожие“ – най-голямата атомна централа в Украйна и Европа. На площадката на централата избухна и пожар, който вече е потушен. Анализът на експертите на „Грийнпийс“ по сигурността на атомните централи показва, че огънят е горял в образователно-тренировъчен център извън зоната за висока сигурност. Локацията на пожара е на 200-300 метра от Реактор 1. 

За първи път толкова интензивни военни действия се водят на територията на държава с толкова много ядрени мощности. На 2 март „Грийнпийс“ публикува нов анализ за уязвимостта на ядрените реактори на Украйна по време на война, с фокус върху АЕЦ „Запорожие“, където се намират шест от 15-те ядрени реактора на страната. На площадката ѝ се съхраняват и повече от 2200 тона силно радиоактивно отработено гориво.

Военната инвазия на Владимир Путин в Украйна представлява безпрецедентна ядрена заплаха с риск от потенциално катастрофални щети, които могат да направят огромни територии от европейския континент, включително Русия, необитаеми в продължение на десетилетия.

Дори и без директни щети по централата, работата на реакторите в голяма степен зависи от електрическата мрежа за функционирането на охладителните системи, както и на наличието на ядрени техници и персонал и достъп до тежко оборудване и логистика.

Докато тази война продължава, заплахата за украинските атомни централи остава. Това е още една от толкова много причини Владимир Путин незабавно да прекрати своята война срещу Украйна.

„Грийнпийс“ изразява дълбоко уважение и признателност към всички работници в обектите на атомните електроцентрали в Украйна, включително Чернобил, които работят при екстремни условия за поддържане на стабилността на атомните електроцентрали. Те защитават безопасността не само на собствената си страна, но и на голяма част от Европа.

Оригиналният анализ четете тук: