• „Грийнпийс“ излиза с остър призив към Международната агенция за атомна енергия.
  • „Грийнпийс“ организира уебинар за журналисти за настоящата ситуация и рисковете в Запорожката АЕЦ.

На 7 юли „Грийнпийс“ – Централна и Източна Европа излезе с остър призив към Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да въздейства върху „Росатом“ за привеждане на всички реактори в състояние на студено изключване (cold shutdown). Това се случва на фона на индикации, че „Росатом“ възнамерява да приведе още един реактор от „студено изключване“ в по-рисковото състояние на „горещо изключване“ (hot shutdown).

От март 2022 най-голямата АЕЦ в Европа е окупирана от руската армия. От тогава централата е под незаконния контрол на руската държавна компания „Росатом“. Украинският персонал е в намален състав, работи под огромно напрежение и на практика е заложник на окупаторите. От септември 2022 всички реактори са спрени. Към момента пет от тях са приведени в cold shutdown, но реактор №5 остава в hot shutdown. Независимо от фазата на изключване, всичките шест реактора трябва да бъдат постоянно охлаждани, за да останат безопасни. Реактор №5 обаче се нуждае от значително повече вода, а след драматичния спад на нивото в доскорошния язовир Каховка и с постоянните прекъсвания на връзката на централата с електропреносната мрежа, това се явява огромно предизвикателство.

За да подсигури безопасността на Запорожката АЕЦ, украинският ядрен регулатор нареди привеждането на реактор №5 в студено изключване още на 8 юни – два дни след разкъсването на язовирната стена. Руските власти обаче категорично отказват. С появилата се информация, че планират да приведат и реактор №4 в горещо състояние, рисковете от инцидент със сериозни последствия нарастват.

Подобна процедура сама по себе си е критична, но предвид военната ситуация негативните сценарии стават още по-вероятни, а доверието в благоразумието на руската страна вече е сведено до нула. Взривяването на язовири е окачествено като военно престъпление от международното право. Военни действия около ядрени централи до скоро се смяташе за нещо немислимо – въпреки това руското командване атакува централата. На лице са и достатъчно данни, че окупаторите са минирали ключови съоръжения, сред които и охладителния резервоар.  

С позицията си „Грийнпийс“ настоява МААЕ да заеме по-категорична позиция срещу случващото се, като приложи целия си арсенал от мерки, за да убеди „Росатом“ да допусне привеждането на реактор №5 в студено изключване и да не променя статуса на реактор №4. „Грийнпийс“ посочва, че МААЕ е напълно наясно с рисковете от горещото изключване, въпреки това в публичната си комуникация Агенцията е склонна по-скоро да оправдава действията на Росатом за поддържане на реактора в по-опасното състояние. 

В позицията си „Грийнпийс“ също така поставя под въпрос тясната връзка между МААЕ и руската ядрена индустрия. Припомня, че наскоро преназначеният заместник-директор на МААЕ Михаил Чудаков всъщност е дългогодишен висш мениджър в Росатом. Действията и бездействията на МААЕ по отношение на Запорожката АЕЦ в последните месеци водят до основателни съмнения дали Агенцията работи за световната ядрена безопасност или защитава интересите на определени свои партньори. 

Допускането на умишлен или случаен инцидент с изтичане на радиация ще постави целия регион – включително и България – в изключително предизвикателна ситуация. Затова „Грийнпийс“ отдавна настоява за незабавно изтегляне на руските окупационни сили от територията на Запорожката АЕЦ и извеждането на всички реактори в безопасно състояние. 

Цялата позиция може да прочетете тук.

За да подпомогне разпространението на точна и надеждна информация за случващото се в Запорожката атомна централа, „Грийнпийс“ организира уебинар за журналисти на 12 юли, сряда, от 11.00 часа (българско време). Ядрени експерти с повече от 30 години опит ще споделят данни и анализи за най-актуалната ситуация, потенциални рискове около Запорожката АЕЦ, както и потенциални сценарии за радиологично изпускане. Уебинарът ще бъде на английски език. 

Говорители ще бъдат д-р Николаус Мюлнер – ръководител на Института по науки за безопасността и риска към Университета по природни ресурси и науки за живота във Виена и Ян Ванде Пюте – съветник по радиационна защита и координатор в ядрената кампания на „Грийнпийс“.

Желаещите журналисти могат да се регистрират тук.